Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Σερβία έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί το Κινεζικό σύστημα αεράμυνας FK-3

Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον της Διεθνούς κοινότητας έχει εστιαστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή μετά την πτώση του Άσαντ και την επικράτηση των τουρκόφιλων Τζιχαντιστών στη Συρία.

Αναφορικά δε με την Κίνα, το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στις πολυάριθμες αεροναυτικές ασκήσεις της πέρι της Ταϊβάν, με τον κίνδυνο εισβολής της στην νησιωτική χώρα να είναι περισσότερο ορατός.

Ωστόσο η Κίνα επιχείρησε μια "εξοπλιστική εισβολή" στην καρδιά της Ευρώπης μέσω της Σερβίας, προκαλώντας πονοκέφαλο και σκεπτικισμό στο ΝΑΤΟ.

Οι Σέρβοι ενσωμάτωσαν πλήρως στην αεράμυνά τους  το Κινεζικό σύστημα  FK-3

Συγκεκριμένα σύμφωνα με, το  Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι οι δυνατότητες ελέγχου και προστασίας του εναέριου χώρου της χώρας έχουν «βελτιωθεί σημαντικά» με την ενσωμάτωση του κινεζικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας FK-3.

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι  αυτό το προηγμένο σύστημα, το οποίο είναι μια παραλλαγή εξαγωγής του κινεζικού πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος HQ-22, αποτελεί σημαντική αναβάθμιση για την Πολεμική Αεροπορία και την Αεράμυνα της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Το σύστημα περιλαμβάνει όχημα κέντρου διοίκησης, εκτοξευτές πυραύλων, συστήματα ραντάρ και οχήματα υποστήριξης υλικοτεχνικής υποστήριξης, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αεράμυνας.

Είναι σχεδιασμένο για υψηλή κινητικότητα, εξασφαλίζοντας γρήγορη ανάπτυξη και ευελιξία σε διάφορες επιχειρησιακές συνθήκες.

Το 2019, η Σερβία έκανε παραγγελία για το σύστημα FK-3.

Το 2020, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν το Βελιγράδι να μην αγοράσει κινεζικά πυραυλικά συστήματα, δηλώνοντας ότι για να επιδιώξει η Σερβία να είναι μέλος της ΕΕ και άλλων δυτικών συμμαχιών, θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της με τα δυτικά πρότυπα.

Η παράδοση του FK-3 ολοκληρώθηκε το 2022 μέσω μιας επιχείρησης αερομεταφοράς μεγάλης κλίμακας με χρήση κινεζικών μεταγωγικών αεροπλάνων Y-20, χαρακτηρίζοντάς το ως τη μεγαλύτερη αποστολή κινεζικών όπλων στην Ευρώπη.

Μετά από αυτή την παράδοση, η Σερβία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποίησε το FK-3, ένα σύστημα σε σύγκριση με τα αμερικανικά συστήματα πυραύλων Patriot και τα ρωσικά S-300, αν και έχει μικρότερο βεληνεκές από τις τελευταίες εκδόσεις του S-300.

Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανέφερε ότι ασκήσεις εκπαίδευσης για το σύστημα FK-3 διεξάγονται καθημερινά ως μέρος της συνεχούς επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Το Τάγμα της 250ης Ταξιαρχίας Πυραύλων Αεράμυνας, εξοπλισμένο με πυραύλους FK-3, υφίσταται συνεχή παρακολούθηση και αξιολογήσεις επιδόσεων για να διασφαλιστεί η μέγιστη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Αυτές οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην υπεράσπιση ζωτικής σημασίας υποδομών, στρατιωτικού προσωπικού και εδάφους από εναέριες απειλές. 

Σέρβος Αξιωματικός του Τάγματος, αναφέρθηκε στην τεχνολογία κατά της προσβολής του συστήματος, η οποία προστατεύει τα ραντάρ του από επιθέσεις πυραύλων που στοχεύουν στην καταστροφή συστημάτων παρακολούθησης.

Επιπλέον, το FK-3 μπορεί να εμπλέξει έως και έξι εναέριους στόχους ταυτόχρονα με 12 πυραύλους, επιδεικνύοντας τη δύναμη πυρός και το τακτικό του πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών συστημάτων.

Ο Διοικητής της Συστοιχίας πυραύλων τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή να είμαι Διοικητής των  εν λόγω πυραύλων  και να εργάζομαι στο πιο ισχυρό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας που διαθέτει η χώρα μας».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάπτυξή του, τα σερβικά πληρώματα έλαβαν «πολύ περίπλοκη» εκπαίδευση στην Κίνα, όπου έμαθαν να χειρίζονται και να συντηρούν το σύστημα FK-3.

Παρά την πολυπλοκότητα της εκπαίδευσης, το σερβικό προσωπικό την ολοκλήρωσε με υψηλά κίνητρα και είναι πλέον πλήρως γνώστης  για να διαχειριστεί το πυραυλικό σύστημα 

Αποστολή-Τεχνικά χαρακτηριστικά του FK-3

Το FK-3 έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει μια ποικιλία αεροπορικών απειλών, όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραύλους κρούζ.

Το Σερβικό Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι με επιχειρησιακή εμβέλεια 100 χιλιομέτρων και μέγιστο υψόμετρο 27 χιλιομέτρων, το σύστημα FK-3 παρέχει ισχυρή προστασία για κυβερνητικά κτίρια, στρατιωτικές δυνάμεις εξασφαλίζοντας την κυριαρχία του εναέριου χώρου της χώρας.

Σύμφωνα με Think tank που εδρεύει στις ΗΠΑ, παρόμοιο με το HQ-22, το FK-3 λέγεται ότι φτάνει σε τελική ταχύτητα 6 Mach, αν και το μέγιστο βεληνεκές του είναι μικρότερο από το HQ-22.

Και τα δύο συστήματα FK-3 και HQ-22 περιλαμβάνουν συνήθως ένα όχημα ραντάρ και τρία οχήματα εκτόξευσης, το καθένα ικανό να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους αναχαίτισης.

Επιπλέον, το FK-3 έχει σχεδιαστεί για να αντιστέκεται στα ηλεκτρονικά αντίμετρα και να λειτουργεί αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα υψηλής εμπλοκής.

Το σύστημα βασίζεται σε οχήματα 8×8, καθένα από τα οποία μεταφέρει τέσσερις κάθετα εκτοξευόμενους πυραύλους.

Κινέζοι ειδικοί είπαν ότι το FK-3 χρησιμοποιεί ράμπες εκτόξευσης υπό γωνία αντί για σύστημα κάθετης εκτόξευσης. Ενώ η κάθετη εκτόξευση προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, περιορίζει το βεληνεκές καθώς οι πύραυλοι πρέπει να χρησιμοποιούν το δικό τους καύσιμο για να προσαρμόσουν την κατεύθυνση.

Οι υπό γωνία ράμπες βοηθούν στην κατεύθυνση του πυραύλου, επεκτείνοντας το βεληνεκές τους. Επιπλέον, η δομή των γωνιακών ράμπων είναι απλούστερη και ελαφρύτερη από τα κατακόρυφα συστήματα, γεγονός που καθιστά το συνολικό σύστημα πιο οικονομικό

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι το FK-3 είναι ο μόνος πύραυλος αεράμυνας στον κόσμο που διαθέτει σύστημα καθοδήγησης διπλής λειτουργίας, συνδυάζοντας την καθοδήγηση εντολής και ημιενεργού ραντάρ με καθοδήγηση εντολών πλήρους πορείας.

Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στο FK-3 να προσφέρει υψηλή ακρίβεια τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές εμβέλειες ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις παρεμβολές.

Μετά την παράδοση του συστήματος FK-3 το 2022, Κινέζοι εμπειρογνώμονες πρότειναν ότι ορισμένα δυτικά έθνη είχαν ξεκινήσει μια συκοφαντική εκστρατεία κατά της Σερβίας, λόγω ανησυχιών για πιθανή ανάπτυξη ενός κινεζικού συστήματος αεράμυνας στην Ευρώπη.

Αυτές οι χώρες φοβήθηκαν ότι το προηγμένο ραντάρ φάσης του FK-3 θα μπορούσε να ανιχνεύσει όλες τις δραστηριότητες αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κοντά στη Σερβία.

Η έλευση τουΤράμπ στον Λευκό Οίκο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη Σερβία

Άποψή μας είναι ότι στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τράμπ, δεν θα είναι καθόλου αρεστό το γεγονός ότι στην καρδιά της Ευρώπης, στη Σεβία, υπάρχει και λειτουργεί ένα Κινεζικό αντιαεροπορικό σύστημα .

Κοινώς αναμένουμε να ασκηθούν πιέσεις από ΗΠΑ-ΕΕ στην Σερβία, να παροπλίζει το Κινεζικό FK-3 και αντί αυτού να αγοράσει  είτε Patriot είτε άλλο δυτικού τύπου αντιαεροπορικό σύστημα, αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να δούμε επιβολή οικονομικών κυρώσεων αρχικά από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια από την ΕΕ.

Τα παραπάνω εκτιμούμε ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να συμβούν, γνωρίζοντας τον απόλυτο χαρακτήρα του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος απείλησε εμμέσως πλήν σαφώς την ΕΕ, να προμηθεύεται περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για να μην επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε Ευρωπαϊκά εξαγώγιμα προϊόντα στις ΗΠΑ.

Κοινώς λέμε ότι εδώ ο Τράμπ την ΕΕ απειλεί με δασμούς, στην Σερβία θα "κολλήσει", όταν πρόκειται μάλιστα  για ένα οπλικό σύστημα του εχθρού της χώρας του, της Κίνας.

 

 

 

 

Tags
Back to top button