Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Η πρόταση που απέρριψε η Ελλάδα στο Eurogroup

Tο προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup της 22ας Μαΐου, που απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, προέβλεπε δεσμεύσεις για δυσθεώρητα πλεονάσματα -3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αναφορά στην πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ενώ επαναλαμβάνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους δεν θα επιφέρουν κόστος για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ακόμη τονίζεται ότι θα ληφθούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος «υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς υλοποίησης και στον βαθμό που κριθεί απαραίτητο να ληφθούν».

Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης καταγράφονται αρκετές λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, όπως:

- οι Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες (GNF) θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ,
- την πιθανότητα κατάργησης του πέναλτι για την επαναγορά ομολόγων του 2012,
- την επιστροφή των κερδών από SMP και ANFA,
- πιθανή παράταση του χρόνου αποπληρωμής ορισμένων δανείων (κυρίως του EFSF) για ένα διάστημα από 0 έως 15 ετών, με τον αριθμό «μηδέν» να είναι σβησμένος, καθώς όπως έγινε αργότερα γνωστό ο «καυγάς» ήταν για το εάν θα είναι «0» ή «1».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και ορισμένα σημεία του προσχεδίου τα οποία δεν έκανε αποδεκτά ο Π. Τόμσεν, ο οποίος προσθέτει τη δική του εκδοχή που λέει τα ακόλουθα: «Το ΔΝΤ θα προτείνει σύντομα στο διοικητικό του συμβούλιο την έναρξη, επί της αρχής, ενός προληπτικού προγράμματος 14 μηνών, με την κωδική ονομασία «Stand By Arrangement»». Αυτό σημαίνει -όπως ανέφερε και το «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή- ότι οι εκταμιεύσεις θα μπορούν να γίνονται μόνο όταν το ΔΝΤ θα λάβει ικανοποιητικές διασφαλίσεις από το Eurogroup για τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα. 

Tags
Back to top button