Η εκδήλωση θα γίνει στις 14 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο, την επομένη δηλαδή της ορκωμοσίας της στη Βουλή των Ελλήνων.
Η γιορτή θυμίζει την εκδήλωση που γίνεται κάθε Πρωτοχρονιά, με τις ευχές που δέχεται ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους αρχηγούς κομμάτων, τους βουλευτές, από τη στρατιωτική ηγεσία, από διπλωμάτες, από δικαστικούς και από την εκκλησιαστική ηγεσία. Εάν θα γίνει ή όχι η τελετή θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασης λόγω του κορωνοϊού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουδείς μπορεί να αποκλείσει όλα τα ενδεχόμενα.
***
Και μια σημαντική λεπτομέρεια. Τον Ιούνιο, εκτός απροόπτου, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραδώσει τα ξίφη στους νέους ανθυποσμηναγούς, αποφοίτους της Σχολής Ικάρων. Ανάμεσά τους και η ιπτάμενη-αρχισμηνίας Μαρίνα Κωνσταντίνου, η πρώτη γυναίκα που έγινε αρχηγός στη Σχολή Ικάρων. Η Μαρίνα σε λίγους μήνες θα πετά με μαχητικά στο Αιγαίο μαζί με τους άνδρες συναδέλφους της. Σήμερα εκπαιδεύεται στην Καλαμάτα. Αλλά θα είναι η πρώτη γυναίκα ιπτάμενη αξιωματικός που θα παραλάβει το ξίφος της από γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
***
Αμαλιάδα, μια πόλη φάντασμα
Πες την «νεκρή πόλη» ή «πόλη φάντασμα».Οπως και να πει κανείς την Αμαλιάδα, ένα είναι το γεγονός: ότι ερήμωσε. Σχολεία, δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και ορισμένα καταστήματα έκλεισαν. Οι κεντρικότεροι εμπορικοί δρόμοι της πόλης (οδός Καλαβρύτων και οδός Ηλιδος) ερήμωσαν από κόσμο. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, και όσοι κυκλοφορούσαν φόραγαν μάσκες. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αμαλιάδας παρέμειναν στα σπίτια τους. Οπως μου είπε ο βουλευτής Ηλίας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, μετά την πιστοποίηση των 21 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού ο φόβος της εξάπλωσης της αρρώστιας «απλώθηκε σε όλη την πόλη». Εως το μεσημέρι της Πέμπτης τα δικαστήρια ήταν ανοικτά, αφού για να κλείσουν χρειαζόταν απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Τζαβάρας, έκλεισαν το μεσημέρι και τα δικαστήρια, αφού αποχώρησαν όλοι οι δικηγόροι.
***
Οι χώρες αναφοράς
Αλλά ο κ. Τζαβάρας έκανε και μια καταγγελία. Οτι δεν δόθηκε αρχικά η απαραίτητη περίθαλψη στον ασθενή. Ο κ. Τζαβάρας επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του ζήτησε να στείλει ένα κοντέινερ, το οποίο θα τοποθετηθεί μπροστά από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας ώστε να εξετάζονται εκεί οι περιπτώσεις και όχι στο νοσοκομείο. Το πρώτο κρούσμα (που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση) ήταν περιφερειακός σύμβουλος, αρκετά δημοφιλής στην πόλη.
***
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς γίνονται οι συσκέψεις στο Μαξίμου
Πώς άραγε γίνονται οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, τώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται και πληθύνονται; Να μια καλή ερώτηση, μου είπαν από το Μαξίμου. Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι στο Μαξίμου γίνονται συνεχώς συσκέψεις για τον κορωνοϊό και μάλιστα από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες που διαθέτει η χώρα. Δεύτερον, στη σύσκεψη για την αξιολόγηση των δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρώτησα τον Μάκη Βορίδη. «Η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό διήρκεσε 2,5 ώρες και εξετάσαμε πολλά θέματα απνευστί», μου είπε, με την προσθήκη ότι υπήρξαν και θέματα που έμειναν πίσω και τα οποία θα εξεταστούν σε άλλη σύσκεψη.
***
Η ίωση της υφυπουργού
Παρατήρησα όμως ότι στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη απουσίαζε η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή. Ρώτησα λοιπόν ευθέως πού βρισκόταν. Μήπως στην ιδιαίτερη εκλογική της περιφέρεια επειδή εκεί αποφασίστηκε να δημιουργηθεί κλειστό κέντρο μεταναστών/προσφύγων; Οχι, μου είπαν, είναι ασθενής. Το να ακούσει κάποιος ότι ένας είναι ασθενής και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό αμέσως μπαίνει σε υποψίες: «Μπας και…». Την απάντηση μου την έδωσε ένας από αυτούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου: «Με διαβεβαίωσε η ίδια ότι δεν έχει κορωνοϊό, απλώς την ταλαιπωρεί μια ίωση και ενημέρωσε σχετικώς και πιστεύω στη διαβεβαίωσή της».
***
Οι απόρρητες δαπάνες
Και πάμε τώρα σε μια είδηση που απορρέει από το Προσφυγικό: «Απόρρητες δαπάνες» και συμβάσεις έργων και προμηθειών μπορεί να γίνονται κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με επίκληση δηλαδή των αναγκών για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, η τροπολογία μπορεί άραγε να επιτρέπει ουσιαστικά τη διενέργεια συγκεκριμένων δαπανών και προμηθειών χωρίς έλεγχο;
***
Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Χόλιγουντ;
Η ανανέωση του «μνημονίου κατανόησης» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαίων, βυζαντινών, εκκλησιαστικών και εθνολογικών αντικειμένων τέχνης είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ με αφορμή την επικείμενη συνάντηση της πρώτης με την αρμόδια υπουργό των ΗΠΑ για πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ζητήματα κυρία Μαρί Ρόις.
Επίκειται η ανανέωσή του με βάση την προτεραιότητα του ΥΠΠΟΑ για την επιμήκυνση του χρόνου κάλυψης από τον 15ο αιώνα, που ισχύει σήμερα, ως και τον 19ο αιώνα (το μνημόνιο επικυρώθηκε το 2019). Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε η υπουργός είναι οι αμερικανικές κινηματογραφικές παραγωγές.
Η Ελλάδα προσφέρεται όχι μόνον για το φυσικό της περιβάλλον αλλά και για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη παράδοση εξειδικευμένων τεχνικών κινηματογράφου – πέρα από την κρατική μέριμνα για φορολογικές απαλλαγές – που κάνει την Ελλάδα ιδανική χώρα για κινηματογραφικά γυρίσματα. «Η ενίσχυση των αμερικανικών παραγωγών για την Ελλάδα», σημείωσε η υπουργός, «σημαίνει αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ισχυρή συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη».