Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η παρεμπόδιση του Saipem 12.000 από τα τουρκικά πλοία ήταν «διπλωματικές κινήσεις» κατά τους Τ/Κ

Το θέμα του φυσικού αερίου και της κυπριακής ΑΟΖ συζητήθηκε σήμερα στη «βουλή» της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»).

Ο «υπουργός» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» , Κουτρέτ Οζερσάι , δήλωσε πως στην τελευταία διένεξη «δεν χρησιμοποιήθηκε βία, αλλά έγιναν διπλωματικές κινήσεις».

Το θέμα του φυσικού αερίου δεν είναι μόνο υλικό ζήτημα, ανέφερε ο κ. Οζερσάϊ και υποστήριξε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ότι για τον φυσικό πλούτο γύρω από την Κύπρο, υπάρχει και μια «περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας»

Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε αυτόν τον φυσικό πλούτο δεν είναι προς συζήτηση, πρόσθεσε, και επέμεινε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «προέβη σε μονομερή βήματα, χωρίς την βούληση των Τουρκοκυπρίων». Επίσης, ανέφερε ότι το 2001 υπογράφηκε η συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για την ΑΟΖ και το θέμα είχε αναδειχθεί την εποχή του σχεδίου Ανάν και είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με τον Οζερσάι, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» το 2011, «είναι ένα παράδειγμα αλλαγής όσον αφορά το θέμα της "θαλάσσιας αρμοδιότητας" και το παράδειγμα-μήνυμα (προς τους Ελληνοκύπριους) ήταν, ότι «εάν εσείς δεν θέλετε να μιλάτε μαζί μας, τις ενέργειες που κάνατε εσείς θα τις κάνουμε κι εμείς».

Το δεύτερο παράδειγμα αλλαγής, όπως ανέφερε ο Οζερσάϊ, ήταν η συμφωνία «οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ».

Ο κ. Οζερσάϊ δήλωσε ότι έχει σημασία το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπόρεσε να έχει ενεργό έλεγχο στην περιοχή, όπου έχει εξουσιοδοτήσει εταιρείες να διεξάγουν έρευνες».

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν, μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία, σημείωσε ο Οζερσάι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «σε σχέση με τις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας, πρέπει να συνεχιστούν οι αποτρεπτικές ενέργειες, χωρίς να είναι συγκρουσιακές - και εάν χρειαστεί, μπορεί να έρθει στην ατζέντα μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

 

Tags
Back to top button