Mε ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον, συναντήσεις με εβραϊκές οργανώσεις και Άραβες ηγέτες ξεκινάει η πρώτη μέρα του προγράμματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.
Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας Belharra
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε αρχικά τις χώρες που είχαν την πρωτοβουλία για αυτή τη Σύνοδο.
Τόνισε ότι το έργο δεν είναι εύκολο ενώ και το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο.
Σήμερα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, φτάσαμε στην επομένη μεγάλη κρίση. Το Σπύμφωνο, για την οποίο γίνεται αυτή η Σύνοδος, αντιπροσωπεύει την παγκόσμια συναίνεση για το ζήτημα, είπε ο Πρωθυπουργός και επισήμανε ότι χρειάζεται δράση σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο καθώς το παγκόσμιο συμφέρον διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών.
Όλη η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει απειλές, είπε στη συνέχεια, για να επισημάνει ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήθηκε ο ΟΗΕ εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, σαν αναγνώριση ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο κοινό καλό για την ανθρωπότητα.
«Έχουμε την ευκαρία να κάνουμε κάτι πριν να είναι πολύ αργά, πριν να φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμα την καταστροφή».
Αναφέρθηκε, ακόμη, στην πολύτιμη κληρονομιά του ΟΗΕ που συστάθηκε όταν το διεθνές σύστημα έβγαινε από ένα καταστροφικό πόλεμο.
Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις, όπως τόνισε κλείνοντας την παρέμβασή του.
Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και να μεταρρυθμίσει το διεθνές σύστημα ώστε να είναι έτοιμο για το μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος βασίζεται στη Διακήρυξη του ΟΗΕ το 2020 για τα 75 χρόνια του διεθνούς οργανισμού και αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας συνεργασίας.