Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Η οικονομία δείχνει επιτέλους να πηγαίνει καλά αλλά η υπερφορολόγηση «σκοτώνει» κάθε προοπτική...

Οι δείκτες της οικονομίας πάνε καλά, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων πέφτει κάτω από το 4% και οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία εμφανίζονται αισιόδοξες, όμως η υπερφορολόγηση δεν επιτρέπει στην πραγματική οικονομία να συνέλθει καθώς όσο αυξάνεται τόσο μειώνεται το ΑΕΠ και τόσο περισσότερο οι πολίτες βρίσκουν τρόπους για να φοροδιαφύγουν προκειμένου να επιβιώσουν βιολογικά.

Αν αντί για την επιβολή παρανοϊκών φόρων ελιχε προχωρήσει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας η ελληνική οικονομία θα είχε γλιτώσει επτά μονάδες ύφεσης ή περίπου 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 

«Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να καταπολεμηθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο δίκαιη κατανομή των δημοσιονομικών βαρών και θα διευκολύνει τη μείωση των υπερβολικά υψηλών φορολογικών συντελεστών» τονίζεται στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. 

Αναφερόμενη στη χρονική περίοδο 2010-15, η ΤτΕ τοποθετεί το άθροισμα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής στο 25% του ΑΕΠ. 

Αυτό που όμως προκαλεί ένα σοκ είναιότι για κάθε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2,8% όταν υπάρχει παραοικονομία και κατά 1,5% όταν δεν υπάρχει παραοικονομία. 

Δηλαδή όταν αυξάνονται οι φόροι όλοι φοροδιαφεύγουν για να... επιβιώσουν, τόσο απλά. Όμως ακόμα και αν το κράτος είχε βρει τρόπο να αρπάξει και τα απαραίτητα προς επιβίωση ευρώ πάλι θα είχαμε μείωση του ΑΕΠ και των εσόδων διότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μείωσης της κατανάλωσης και μείωσης των θέσεων εργασίας.

Η αύξηση της φορολογίας δημιουργεί κίνητρα για μεταφορά παραγωγικών πόρων από την επίσημη οικονομία προς την παραοικονομία. Όλοι προσπαθούν να μην κόβουν αποδείξεις για να αποφύγουν την πληρωμή του ΦΠΑ για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους

Για να επιτευχθεί μόνιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων από το φόρο εισοδήματος κατά 1% του ΑΕΠ απαιτείται αύξηση του φορολογικού συντελεστή κατά 2% όταν δεν υπάρχει παραοικονομία, έναντι αύξησης 3% όταν υπάρχει παραοικονομία αναφέρει η έκθεση

Όσον αφορά τους φόρους «η ύφεση θα ήταν πολύ μικρότερη αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονταν κυρίως μέσω της μείωσης των δαπανών και όχι μέσω της αύξησης της φορολογίας» αναφέρει η έκθεση.

Η ΤτΕ συμπεραίνει ότι «είναι αναγκαίο να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, ώστε να αυξηθεί η φορολογική βάση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «το μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, με έμφαση στην αύξηση της φορολογίας, φαίνεται να έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της παραοικονομίας τα τελευταία χρόνια». 

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρεται στις τουριστικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2017 οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 14,16 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,6% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016, οπότε το αντίστοιχο νούμερο είχε φθάσει τα 12,8 δισ. ευρώ. 

Υψηλότερα είναι τα νούμερα του δεκαμήνου και σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015, οπότε τα έσοδα από τον τουρισμό είχαν αγγίξει τα 13,7 δισ. ευρώ.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ οι τουριστικές εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 14,2% στο 1,17 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2016 και τα 900 εκατ. ευρώ του Οκτωβρίου του 2015. 

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει επίσης αύξηση και στις αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών σε ποσοστό 8,4% μεμονωμένα για τον  Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου η αύξηση στις αφίξεις κυμάνθηκε σε διψήφιο ποσοστό, ήτοι στο 10,1%.

Όμως όλα αυτά τα επιτεύγματα του τουρισμού τα «σκοτώνει» η υπερφορολόγηση.

Εν ολίγοις τα μακροοικονομικά μεγέθη πάνε καλά επιτέλους αλλά στην πραγματική οικονομία δεν βλέπουμε «φως» λόγω φόρων και προβληματικού τραπεζικού συστήματος. 

Οι τράπεζες ακόμα δεν έχουν λύσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Tags
Back to top button