Οι εταιρίες υποκαθιστούν έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, υπερωρίες, αυξημένο ημερομίσθιο Κυριακής, όταν τα καταστήματα είναι ανοιχτά), αλλά και μέρος του μισθού με εκπτωτικά κουπόνια που πλασάρουν συγκεκριμένες εταιρίες «κουπονιών».
Η νέα «μόδα» επιτάσσει να πληρώνονται με κουπόνια (διατακτικές) γευμάτων και σούπερ μάρκετ κυρίως τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα των εργαζόμενων.
Το κουπόνι αντί μισθού έχει κυριαρχήσει στις μεγάλες αποθήκες που απασχολούν εργαζόμενους νύχτα για την πρωινή τροφοδοσία των καταστημάτων.
Οι εργοδότες βρίσκουν συμφέρουσα τη νέα «πατέντα» γιατί αποφεύγουν να πληρώνουν τις υπερωρίες που έχουν γίνει πολύ ακριβές, κερδίζουν έκπτωση φόρου αλλά και πίστωση έως 6 μήνες, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ρευστότητα.
Μάλιστα διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό στοχεύουν τάχα «στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους».
Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μετά τις καταγγελίες που του παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), κ. Π. Κυριακούλιας θα ξεκινήσει ελέγχους σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που φέρονται ότι πληρώνουν παράνομα μέρους του μισθού με κουπόνια.
Παράλληλα το ΣΕΠΕ στο διάστημα από τις 19 έως τις 26 Ιανουαρίου διενέργησε ελέγχους 824 επιχειρήσεις εστίασης. Από τις 319 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν οι 41 αφορούσαν πλήρως αδήλωτους εργαζόμενους και οι 546 περιπτώσεις που σχετίζονται με την εργασία εργαζομένων εκτός ωραρίου.