Αρκετά τυχεροί στάθηκαν όσοι βρέθηκαν στην Αθήνα λίγες μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, και πήγαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης να δουν την έκθεση «Πικάσο και αρχαιότητα». Καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μουσείο παραβρέθηκε και η θυγατέρα του Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα.
H Παλόμα Πικάσο, η εκρηκτική μελαχρινή με τα σχεδόν πάντα κατακόκκινα χείλη που ασχολήθηκε και η ίδια με την τέχνη και κυρίως με την μόδα, είναι η κόρη του Πικάσο και της ερωμένης του Françoise Gilot, της μοναδικής γυναίκας που εγκατέλειψε τον Πικάσο -ήταν πάντα αυτός που αφού εμφανιζόταν ως ταύρος, συνήθως άφηνε τις γυναίκες του για να προχωρήσει στην επόμενη κατάκτηση.
Ο Νίκος Σταμπολίδης μπροστά στον κορμό του Μινώταυρου και τη φωτογραφία του Πικάσο με τη μάσκα ταύρου/Φωτογραφία Κατερίνα Ι. Ανέστη
Στην Αθήνα, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, μαζί με τον σύζυγό της έσπευσε να δει την έκθεση με τα έργα του πατέρα της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr. Aν και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο αφιέρωμα στα έργα του Πικάσο σε πολλές χώρες της Μεσογείου, η ίδια έμεινε έκθαμβη από την αθηναϊκή έκθεση και κυρίως από την αφήγηση και τη ξενάγηση που της έκανε ο συνεπιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης.
Αν και οι σχέσεις που έχουν μεταξύ τους οι κληρονόμοι του Πάμπλο Πικάσο δεν είναι οι καλύτερες και ο κάθε ένας διαχειρίζεται ένα μέρος του τεράστιου έργου που άφησε, αν και η έκθεση αυτή δεν στηρίχθηκε σε έργα που βρίσκονται υπό την κατοχή της, η άποψή της ήταν σαφής: «αυτή η έκθεση είναι ένα κόσμημα».
Έμεινε πολλές ώρες μέσα στην αίθουσα της Νεοφύτου Δούκα ακούγοντας τον Νίκο Σταμπολίδη και λέγοντας του «αν ζούσε ο πατέρας μου θα ήταν σίγουρα φίλος σας». Αν και δεν έδειξε ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες εκθέσεις για τον Πικάσο, έσπευσε να επισκεφθεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μετά από παρότρυνση της φίλης της κυρίας Εμπειρίκου που ζει στο Λονδίνο και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση.
Η ενθουσιώδης μελαχρινή με τα μαύρα ρούχα και τα περιέργως χλωμά χείλη που δεν έκρυβε τον ποταμό συναισθημάτων της στην έκθεση και είχε τόσες ερωτήσεις δεν ήταν άλλη από την Παλόμα Πικάσο, λοιπόν. Και ήταν σίγουρα ιδιαίτερη εμπειρία για όσους βρέθηκαν εκεί και την αναγνώρισαν το να την βλέπουν να αντιδρά έτσι μπροστά στα έργα του πατέρα της τη στιγμή της συνάντησής τους με τις αρχαιότητες που «έθρεψαν» καλλιτεχνικά τον Πικάσο. Τον άνθρωπο που νόμιζε ότι είναι ο Μινώταυρος και που έλεγε «αν κάποιος σημείωνε πάνω σε ένα χαρτί όλες τις διαδρομές που διάνυσα και τις ένωνε μεταξύ τους με μία γραμμή, θα σχεδίαζε ενδεχομένως έναν Μινώταυρο».