Η κοινή εορταστική περίοδος για Ορθόδοξους και Καθολικούς, έχει ρίξει την ταχύτητα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών. Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα (24-25 Απρίλιου) για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης σε επίπεδο προσωπικού και το μπαράζ συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου (21-23/ Απριλίου)του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας τράπεζας, είναι τα επόμενα αποφασιστικά βήματα, αλλά όλα θα κριθούν μετά την Ανάσταση του Κυρίου, με στόχο να ακολουθήσει η «ανάσταση» της ελληνικής Οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί από διάφορους κύκλους η συμφωνία να εμφανίζεται ως κάτι τετελεσμένο, αλλά στην πράξη μεσολαβούν πολλές και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα η συμφωνία να εκτιμάται όχι νωρίτερα από τον Μάιο.
Οι ΗΠΑ κλείνουν το μάτι, για στήριξη της Ελλάδας
Παρά τα σενάρια, που ήθελαν την κυβέρνηση Τραμπ να ενδιαφέρεται μόνο για το εσωτερικό των ΗΠΑ και να «σπάει» την υπόσχεση του ΔΝΤ για στήριξη του ελληνικού προγράμματος, ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, έκλεισε το μάτι στην ιδέα συμμετοχής του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. «Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και θεωρούμε ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει έναν υποστηρικτικό ρόλο. Θα εξετάσουμε κάθε ενδεχόμενη συμφωνία με ανοικτό μυαλό» τόνισε ο αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, κυβέρνηση και δανειστές, κατέληξαν σε μια «καταρχήν συμφωνία» για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή για να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση, η συμφωνία για την μείωση του χρέους και η συμμετοχή της χώρας στην ρευστότητα που προσφέρει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Από τις 21-23 Απριλίου, υπουργοί Οικονομικών, μεγαλοεπενδυτές, τραπεζίτες και όλη η «αφρόκρεμα» της παγκόσμιας Οικονομίας, θα συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Από εκεί εκτιμάται ότι δεν θα λείπει το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος, τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών, των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, θα έχει περίπου δέκα συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου. Εκεί εκτιμάται ότι θα κλείσει και η διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ (Βερολίνου), για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και την διάρκεια που θα έχουν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Για το τελευταίο, το Βερολίνο, θέλει η ελληνική Οικονομία να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μία δεκαετία, ενώ το ΔΝΤ και οι περισσότεροι διακεκριμένοι οικονομολόγοι, που έχουν τοποθετηθεί σχετικά, ξεκαθαρίζουν ότι αυτό είναι αδύνατον.
Μία Σύνοδος, δεκάδες συναντήσεις για την Ελλάδα
Η Σύνοδος ξεκινά την Δευτέρα του Πάσχα αλλά κορυφώνεται την 21- με 22 Απριλίου όταν θα συμμετέχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις συναντήσεις με θέμα την Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα θα ανακοινωθούν και οι προβλέψεις του World Economic Outlook και του Fiscal Monitor που θα δώσουν το στίγμα της θέσης που θα κρατήσει το Ταμείο.
Η συμφωνία, που εκτιμάται ότι έρθει σε έκτακτο Eurogroup, στις αρχές Μαΐου, θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Πρώτα όμως, θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία, να έχουν βγει οι εκθέσεις από ΔΝΤ και ΕΚΤ για την ελληνική Οικονομία, να έχει ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ, τα τελικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 κ.α. . Η ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου, θα ανακοινώσει το πλεόνασμα του 2016 και τρείς μέρες μετά η Eurostat αναμένεται να το επιβεβαιώσει.
Αφού πέσουν όλα τα στοιχεία στο τραπέζι και όλοι γνωρίζουν τις προθέσεις όλων, τότε ανοίγει ο δρόμος για να επιτευχτεί η συμφωνία στο θέμα των απαιτούμενων παρεμβάσεων στο χρέος, τότε ΔΝΤ και ΕΚΤ, θα πρέπει να συντάξουν τις μελέτες βιωσιμότητάς του (Debt Sustainability Analysis - DSA ). Πάνω σε αυτά θα βασιστεί και το Ταμείο για να καλύψει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και η ΕΚΤ για να ανοίξει της θύρες της ρευστότητας στην Ελλάδα με το QE.