Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Η μείωση του πληθυσμού των βασιλικών πιγκουίνων παραξενεύει τους επιστήμονες

Κατά σχεδόν 90% έχει μειωθεί τα τελευταία 35 χρόνια ο πληθυσμός των βασιλικών πιγκουίνων στο νησί των Χοίρων στο υπο-ανταρκτικό αρχιπέλαγος Κροζέ, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες. Εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη αποικία του είδους παγκοσμίως.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έως σήμερα «η αποικία μειώθηκε κατά 88%, περνώντας από τα περίπου 500.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια στα 60.000», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Antarctic Science.

Ένα αναπαραγωγικό ζευγάρι αποτελείται από τέσσερα άτομα: το ζευγάρι των ενηλίκων και δύο μικρά. Αυτό σημαίνει ότι στο νησί απομένουν περίπου 240.000 βασιλικοί πιγκουίνοι.

«Πρόκειται για τεράστια μείωση», δήλωσε ο Χένρι Βάιμερσκιρς, ερευνητής και βασικός συντάκτης της έρευνας. «Αν και τα αίτια της εξαφάνισης των πιγκουίνων ενδέχεται να είναι περιβαλλοντικά, εξακολουθεί να τα καλύπτει μυστήριο», πρόσθεσε.

Η αποικία αυτή είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1960, ενώ τη δεκαετία του 1980 θεωρούνταν η μεγαλύτερη αποικία βασιλικών πιγκουίνων παγκοσμίως. Εξαιτίας όμως της δύσκολης πρόσβασης στην περιοχή δεν έχει υπάρξει καταγραφή των πιγκουίνων εδώ και δεκαετίες.

Ο βασιλικός πιγκουίνος έχει λευκή κοιλιά, μαύρο ράμφος και μια πορτοκαλί κηλίδα στο πλάι του κεφαλιού, ενώ είναι λίγο μικρότερος σε μέγεθος από τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο.

Η μείωση του πληθυσμού τους ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο. Αυτό επηρέασε προσωρινά και τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους σε μια γειτονική αποικία στο αρχιπέλαγος Κροζέ. «Όμως στη συνέχεια αυτή η αποικία σταθεροποιήθηκε (…) ενώ αυτή στο νησί των Χοίρων συνέχισε να μειώνεται», αποκαλύπτει ο επιστήμονας.

«Είναι εκπληκτικό. Συνέβη κάτι στο νησί αυτό, θα πρέπει να πάμε επί τόπου για να το κατανοήσουμε», πρόσθεσε.

Πολλοί παράγοντες ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο στη δραματική μείωση των βασιλικών πιγκουίνων: ο μεγάλος πληθυσμός προκαλεί μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ τους, κυρίως όταν δεν υπάρχει επαρκής τροφή, ενώ μια άλλη εκδοχή είναι ότι νόσησαν από κάποια ασθένεια, όπως η χολέρα των πτηνών.

Tags
Back to top button