Η μήκους 19 χιλιομέτρων γέφυρα, χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ ο σχεδιασμός της είχε ξεκινήσει περισσότερο από έναν αιώνα πριν.
Μετά τα εγκάινια της μεγαλύτερης γέφυρας της Ασίας ήρθε η σειρά της Ευρώπης να κομπάζει για το νέο θαύμα της μηχανικής, καθώς η γέφυρα που πλέον συνδέει την ρωσική επικράτεια με το έδαφος της διαφιλονικούμενης (μεταξύ Ρωσίας κι Ουκρανίας) χερσονήσου της Κριμαίας είναι γεγονός.
Στην τελετή εγκαινίων πριν από μερικές ημέρες, παρευρέθηκε κι ο «οδηγός φορτηγού» Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ εκατοντάδες οχήματα και μοτοσυκλετιστές με ρωσικές σημαίες, έδωσαν πανηγυρικό τόνο στην τελετή της μεγαλύτερης γέφυρας της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Η γέφυρα των 19 χιλιομέτρων αποτελούσε διακαή πόθο του ισχυρού άντρα της Ρωσίας, καθώς με την κατασκευή της επιτυγχάνεται η ολοκληρωτική σύνδεση της χερσονήσου με τα εδάφη της Ρωσίας.
Για την κατασκευή της χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια εντατικών εργασιών, ενώ χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την περάτωσή της. Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός πως μερικές ημέρες, ο συνολικός εργατών άγγιζε τις 15.000, ενώ υπολογίζεται πως καθημερινά θα εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες οχήματα από και προς την ρωσική επικράτεια.
Η γέφυρα στηρίζεται σε εκατοντάδες υπερυψωμένους πυλώνες, ενώ ο ατσάλινος σκελετός της φτάνει σε βάρος τους 6.000 τόνους.
Σημειώνεται πως η χερσόνησος της Κριμαίας αποτελούσε αυτόνομο έδαφος υπό ουκρανική διοίκηση μέχρι την απόσχισή της τον Μάρτιο του 2014 μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κατά το οποίο οι κάτοικοί της αποφάσισαν με ποσοστό 96,7% την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μεταξύ της Ρωσίας από τη μία και της Ουκαρανίας, χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη.