Καταπέλτης η Λευκωσία για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις…. Καλές Υπηρεσίες του και την Ειρηνευτική Δύναμη (UNFICYP) καθώς οι διατήρηση ίσων αποστάσεων εξισώνει τον θύτη με το θύμα για μια ακόμη φορά.
Συγκεκριμένα και αναφορικά με τις Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις Καλές Υπηρεσίες του και την Ειρηνευτική Δύναμη (UNFICYP), το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:
Το Υπουργείο Εξωτερικών αποτιμά θετικά την προσήλωση του Γενικού Γραμματέα στην ανάγκη για επίτευξη προόδου για έναρξη μιας ουσιαστικής και στοχευμένης διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού.
Συγκρατείται συναφώς η διαπίστωση του Γενικού Γραμματέα ότι, παρά τη σημασία των Τεχνικών Επιτροπών και τη θετική επίδραση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μόνο η επίτευξη ουσιαστικής προόδου προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση μπορεί να αποτελέσει διαβεβαίωση για τους Κυπρίους και τη διεθνή κοινότητα για ένα κοινό και ειρηνικό μέλλον στην Κύπρο.
Σημαντική είναι η αναφορά ότι, στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία καθορίζουν τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Ως προς την κατάσταση στη νεκρή ζώνη, οι εκθέσεις σημειώνουν τις παραβιάσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Ειδικότερα, επισημαίνεται σειρά παραβιάσεων στην Πύλα, στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στα Στροβίλια και στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας.
Παρά ταύτα, η πάγια προσέγγιση για τήρηση ίσων αποστάσεων και επίρριψη ίσων ευθυνών στις δύο πλευρές, οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις στη μη αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους και, οπωσδήποτε, αποτυγχάνει να δώσει την εικόνα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και παραβίασης, από το 1974, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ομοίως οι αναφορές στα ανθρωπιστικά θέματα, όπως οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων και το ζήτημα των αγνοούμενων, παραμένουν, δυστυχώς, υποτονικές, υποβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πραγματική κατάσταση και τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στη μεγάλη εικόνα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την Προσωπική του Απεσταλμένη, για δημιουργία προοπτικών επανόδου στις συνομιλίες, προκειμένου να επιτευχθεί η άρση των τετελεσμένων της εισβολής, με επανένωση της Κύπρου και του λαού της στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).