Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Κύπρος αγοράζει ισραηλινά άρματα Merkava και α/α συστήματα Barak MX-Τι θα γίνει τελικά με τα T-80 της ΕΦ;

Κοντά σε συμφωνία για την αγορά των ισραηλινών Merkava και του αντιαεροπορικού συστήματος Barak MX, αναφέρειτονίζοντας την σημαντική απόφαση που είναι προ το πυλών για την ενίσχυση της νήσου στα τουρκικά σχέδια.

Έγγραφο φωτιά! Οι εγκληματικές παραλείψεις στην Ελληνική αποστολή της Λιβύης

Δεν αναφέρεται ο αριθμός των ισραηλινών αρμάτων μάχης που θα αγοραστούν, αλλά αυτός εκτιμάται σε άνω των 60 τουλάχιστον, επανδρώνοντας δύο επιλαρχίες.    

Στην όλη διαπραγμάτευση είναι μέσα και ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα BARAK MX.

Το πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος, διαθέτει βεληνεκές  150 χλμ και είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει κυρίως αστικές περιοχές, ενώ διαθέτει και την ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων.

Το BARAK MX θα κληθεί να καλύψει σοβαρά κενά στην αεράμυνα της Κύπρου αντικαθιστώντας το ρωσικό σύστημα μέσου βεληνεκούς BUK-M1.

Δεν υπάρχει θέμα ανταλλαγής ισραηλινών αρμάτων μάχης με τα κυπριακά με φόντο την Ουκρανία

Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας ότι το Ισραήλ θα έστελνε άρματα μάχης Merkava στην Κύπρο, με σκοπό να παραδοθούν στη συνέχεια T-80 της ΕΦ στην Ουκρανία.

Η Κύπρος, δεν μπορεί να εξάγει κανένα άρμα αυτού του τύπου στην Ουκρανία, χωρίς την έγκριση του προμηθευτή.
Η ουσία όμως είναι τι θα γίνει με τα  T-80 της ΕΦ;

Τα ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης, εμπίπτουν στην συμφωνία Κύπρου και ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει κάθε εισαγωγή  υλικού από την Μόσχα.

Με αυτό δυστυχώς ως δεδομένο, και χωρίς να αλλάξει οτιδήποτε στην πορεία, τα ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης, όπως και τα αντιαεροπορικά συστήματα BUK-M1, θα ξεμείνουν κάποια στιγμή από ανταλλακτικά, (εκτός αν βρεθεί άλλη λύση από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης), πράγμα αδύνατο αφού και αυτές οι χώρες έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Μία λύση θα ήταν η πώληση των αρμάτων μάχης T-80 της ΕΦ στην Σερβία, η οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία.

Υπενθυμίζουμε την πώληση των 11 ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35P, καθώς και του λοιπού συναφούς εξοπλισμού τους, του κυπριακού υπουργείου Άμυνας στο αντίστοιχο Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση πάντως τα κυπριακά  T-80 θα μείνουν αμανάτι και θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα επιχειρησιακής λειτουργίας τους, αφού η μόνη λύση θα ήταν ο αποκαλούμενος τεχνικός “ κανιβαλισμός”.   

Το σχέδιο των ΗΠΑ για αντικατάσταση του ρωσικού εξοπλισμού φέρνει τεράστια προβλήματα σε Ελλάδα και Κύπρο

Το σχέδιο των ΗΠΑ αφορά την πλήρη απεξάρτηση των ελληνικών και κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων από τα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής, μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ρήξη ανάμεσα στη Μόσχα και το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει απαγορευτικές συνθήκες για συντήρησή τους.

Το πρόβλημα για Ελλάδα και Κύπρο είναι το ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί την άδεια τελικού χρήστη (end user license agreement), γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν δύναται να εξαγάγουν το συγκεκριμένο βιομηχανικό προϊόν σε τρίτο δίχως την άδεια της Μόσχας, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον αδύνατη.

Για την ελληνική πλευρά, δεν είναι σαφές με ποια συστήματα θα αντικατασταθούν τα ρωσικής προελεύσεως αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτουμε, ωστόσο η ενίσχυση της αεράμυνας - που σε περίπτωση επεισοδίου θα είναι στο επίκεντρο της συνολικής άμυνας της Ελλάδας, και  είναι απαραίτητα τα  πιο σύγχρονα συστήματα.

Tags
Back to top button