Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τους περισσότερους αναπνευστικούς ιούς

Οι δυσάρεστες επιπτώσεις της συζητήθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS).

Όταν μάλιστα ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε οι ιοί κυκλοφορούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην κοινότητα. Η συνέπεια είναι να αυξάνεται η εξάπλωσή τους και η πιθανότητα δημιουργίας νέων μεταλλαγμένων στελεχών.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε στο Πρακτορείο Fm η πνευμονολόγος δρ Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος. Όπως είπε, η παρατεταμένη ζέστη που προκαλεί η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει στον ίδιο ασθενή ταυτόχρονες νόσους από διαφορετικούς ιούς.

Η συνέπεια μπορεί να είναι περισσότερες επιπλοκές και βαρύτερη κλινική εικόνα. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει τις διακομιδές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι μετά από μία ιογενή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί παρατεταμένος βήχας. Αυτός μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα.

Ο μεταλοιμώδης βήχας, όπως αποκαλείται, είναι επακόλουθο:

Της επιθετικής κατάστασης των ιών
Της μείωσης της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες
Της αδράνειας του ανοσοποιητικού μετά την πανδημία, λόγω των περιορισμών που ετέθησαν

Κοζάνη: Εντοπίστηκε ο 78χρονος που είχε εξαφανιστεί στην Κωνσταντινούπολη-Είναι καλά στην υγεία του

Οι δυσάρεστες επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή συζητήθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στη Βιέννη.

Αυξάνονται οι έφηβοι καπνιστές

Η δρ Τσικρικά, η οποία είναι πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της ERS, συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου με διάλεξη για το κάπνισμα και τους εφήβους.

Όπως ανέφερε, την τελευταία πενταετία και κυρίως μετά την πανδημία, αυξάνονται οι έφηβοι που αποκτούν αυτή την κακή συνήθεια. Μάλιστα πολλοί αρχίζουν να καπνίζουν από την ηλικία των 13 ετών. Και αυτό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, για να αποτρέψουν τους νέους από την καπνιστική συνήθεια.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή και το κάπνισμα στην εφηβεία, στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκε και η τεχνητή νοημοσύνη. Η δρ Τσικρικά επισήμανε ότι την επόμενη πενταετία θα φέρει επανάσταση στη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση των ασθενειών του αναπνευστικού.

«Μέσω της χρήσης συγκεκριμένων αλγορίθμων μηχανικής και ηλεκτρονικής απεικόνισης και μάθησης θα επιτρέπεται η αυτόματη και καλύτερη ανάλυση ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και μαγνητικών απεικονίσεων», είπε. «Επιπλέον, υπάρχουν πλέον πολύ εξελιγμένα βρογχοσκόπια τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε και να πάρουμε τα καλύτερα δείγματα βιοψίας, ακόμη και από μη ορατές, περιφερειακές, δύσκολα προσπελάσιμες βλάβες. Με αυτό τον τρόπο, η διάγνωση γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα».

Και «έξυπνες» συσκευές για ασθενείς

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης «έξυπνες» συσκευές, εφοδιασμένες με ειδικούς αισθητήρες που μπορούν να καταγράφουν τη δοσολογία, τη χρήση και το χρόνο λήψης των φαρμάκων.

Με τη βοήθειά τους, ο πνευμονολόγος ιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας θα μπορεί να βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό διότι «θα μπορεί να έχει σε ακριβή και πραγματικό χρόνο, την αναπνευστική προσπάθεια του ασθενή που του έχει χορηγηθεί το φάρμακο», είπε η δρ Τσικρικά.

Οι συσκευές αυτές προλαμβάνουν επίσης τις παροξύνσεις των πνευμονοπαθειών. Έτσι, εκπαιδεύεται και ο ίδιος ο ασθενής, ούτως ώστε να επικοινωνεί εγκαίρως με το γιατρό του για να πάρει στοχευμένα τη θεραπεία που χρειάζεται.

Tags
Back to top button