Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Η Κ.Λαγκάρντ θέλει συγκεκριμένη λύση για το χρέος- Ενώ ο Σόιμπλε περιμένει την συμφωνία μέχρι 22 Μαΐου (φωτό, βίντεο)

Τα χαρτιά τους για το θέμα του ελληνικού χρέους ανοίγουν Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις πρώτες τους δηλώσεις από το Μπάρι της Ιταλίας, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των G7 (οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη).

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να είναι συγκεκριμένοι για τη ανακούφιση του ελληνικού χρέους με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να παραπέμπει στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 και όσα αυτή προβλέπει για το ζήτημα αυτό δηλώνοντας ότι το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίας και προσθέτοντας ότι «αναμένω λύση».

 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε και για την αξιολόγηση ενόψει του Eurogroup του Μαΐου λέγοντας ότι «περιμένω μια πολιτική συμφωνία στις 22 Μαΐου».

«Κλειδί» η δέσμευση για πλεονάσματα 3,% για άλλα έξι χρόνια

Πολύ ακριβή με όρους λιτότητας για την Ελλάδα θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ιστοσελίδας η δέσμευση των Ευρωπαίων -ουσιαστικά του κ. Σόιμπλε- για το χρέος καθώς στη βάση των συζητήσεων βρίσκεται η παράταση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2023, δηλαδή για τα επόμενα έξι χρόνια. 

Στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, με τη συμμετοχή Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναζητείται συμβιβασμός πάνω στη διατύπωση για τη μελλοντική δράση αναφορικά με το ελληνικό χρέος και το πόσο θα διαρκούν τα υψηλά πλεονάσματα. Στην συνέχεια, η κυρία Λαγκάρντ αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. 

Πανάκριβα παζάρια 

 

Το παρασκήνιο είναι έντονο. Αρχικά ο κ. Σόιμπλε επέμενε στη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5% ως το 2028 (άλλα 11 χρόνια!) και το ΔΝΤ σε υποχώρηση του πλεονάσματος στο 1,5% μετά το 2021. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές άρχισαν να δουλεύουν πάνω στη συμβιβαστική πλατφόρμα που κατατέθηκε από την Κομισιόν στο Eurogroup της Μάλτας (7 Απριλίου) η οποία προβλέπει πλεόνασμα 3,5% ως το 2023.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχτεί το 3,5% ως το 2023 αλλά ζητάει το πλεόνασμα να «πέφτει απότομα» μετά το 2023, δηλαδή από το 3,5% στο 2% από το 2024. Αυτή η απαίτηση δεν γίνεται για την ώρα αποδεκτή από τη γερμανική πλευρά η οποία επιμένει σε υψηλότερο πλεόνασμα το 2024, στην περιοχή του 3%, το οποίο θα «σβήνει» σταδιακά. 

Οι δυσκολίες των διαπραγματεύσεων δείχνουν ότι πέρα από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου το «μερίδιο» της Ελλάδας στη λύση που θα διατυπωθεί τώρα αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά από τον Αύγουστο του 2018 θα είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης στο Eurogroup για τη συνέχιση του 3,5% για έξι ακόμη χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει πάντως ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μέρι δήλωσε ότι στο Μπάρι θα γίνουν συζητήσεις για την Ελλάδα. Την είδηση επιβεβαίωσε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Το πλαίσιο της συζήτησης είναι κατά τις πληροφορίες το λεγόμενο Washington Group στο οποίο αναμένεται να συζητήσουν για την Ελλάδα οι κορυφαίοι «παίκτες» από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.  

«Φυσικά και θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, όλοι οι παίκτες-κλειδιά θα είναι εδώ», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters λίγες ώρες πριν την έναρξη της πρώτης συζήτησης για την Ελλάδα στις 8 το πρωί της Παρασκευής.

Πρώτα αγορές, μετά QE  

 

Αν όλα κυλήσουν ομαλά και έχουμε συνολική συμφωνία με ανακοινωθέν του Eurogroup για χρέος και πλεονάσματα στις 22 Μαΐου και τότε η σειρά θα είναι η εξής: Εκταμίευση 7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή πλευρά (ESM) ως τις αρχές Ιουλίου το αργότερο και έγκριση την ίδια περίοδο της εισόδου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από το Εκτελεστικό του Συμβούλιο.  

Στις 20 Ιουλίου, την ημέρα που η Ελλάδα θα αποπληρώνει ομόλογα 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ θα συνεδριάζει το Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας στην Φρανκφούρτη με θέμα τη νομισματική πολιτική. Εκεί είναι πιθανό να υπάρξει μια ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που θα λέει ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE), π.χ. σε ένα ή δύο μήνες από την 20η Ιουλίου. 

Σε αυτή την περίπτωση, πάντα κατά τις πληροφορίες ιστοσελίδας η κυβέρνηση μελετά μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα ακόμη και στο τέλος Ιουλίου στην οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί το ευνοϊκό κλίμα αναμονής για την ένταξη στο QE.     

Tags
Back to top button