Η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεσμεύθηκε σήμερα να επιμείνει στο σχέδιο για τη σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης, αψηφώντας αυτή που χαρακτήρισε «βάρβαρη» και «επεμβατική» απειλή της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στο Καράκας σε αυτή την περίπτωση, αλλά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε «σθεναρές και άμεσες ενέργειες» για να τιμωρήσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας αν ο Μαδούρο προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου του για να συγκληθεί μια Συντακτική Συνέλευση η οποία θα έχει την ισχύ να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας και ουσιαστικά θα καταργήσει το κοινοβούλιο.
Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η πλειονότητα της Βενεζουέλας αντιτίθεται στη σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης. Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης του Μαδούρο αποκαλούν την πρωτοβουλία αυτή ένα βήμα για την επιβολή δικτατορίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ. Ο Μαδούρο επιμένει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας, έπειτα από τις πολύμηνες διαδηλώσεις στις οποίες έχουν βρει τον θάνατο σχεδόν εκατό άνθρωποι και οι οποίες έχουν πλήξει ακόμη περισσότερο την οικονομία, η οποία ήδη βρίσκεται σε βαθιά κρίση.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σαμουέλ Μονκάδα δήλωσε ότι η ψηφοφορία της 30ής Ιουλίου για την ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης θα γίνει. «Είναι μια πολιτική πράξη εθνικής κυριαρχίας. Κανείς και τίποτε δεν μπορεί να την εμποδίσει. Οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι ελεύθεροι και θα ενωθούν εναντίον της απειλής μια ξενοφοβικής, ρατσιστικής κυβέρνησης, τις βάρβαρες επεμβατικές κινήσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Καράκας.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Μαδούρο, ο οποίος κέρδισε οριακά το 2013 στις εκλογές και διαδέχθηκε τον θανόντα Ούγο Τσάβες, είναι «ένας κακός ηγέτης που ονειρεύεται να γίνει δικτάτορας».
Η αντιπολίτευση λέει ότι 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν και ψήφισαν το Σαββατοκύριακο στο συμβολικό δημοψήφισμα εναντίον της σύγκλησης Συντακτικής Συνέλευσης. Το 98% εξ όσων συμμετείχαν απέρριψαν το σχέδιο της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με τη Δημοκρατική Ενότητα, τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.
Η αντιπολίτευση αξιώνει να ακυρωθεί το σχέδιο για τη Συντακτική Συνέλευση και να προκηρυχθούν εκλογές, αίτημα που υποστηρίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και αρκετές λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να ηττηθεί αν διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, καθώς πολλοί στη Βενεζουέλα επιρρίπτουν στην κυβέρνηση του Μαδούρο την ευθύνη για την οικονομική κρίση.
Ωστόσο η καταγγελία των παρεμβάσεων «του ιμπεριαλισμού» έχει ακόμη απήχηση στη χώρα και στην περιοχή, που σημάδεψε η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις στρατιωτικές δικτατορίες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η επιβολή κυρώσεων από τον Τραμπ ενδέχεται στην πραγματικότητα να ενίσχυε και να ένωνε τους σοσιαλιστές στη Βενεζουέλα.
Αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο είχαν δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, την PDVSA. Το πετρέλαιο συνεισφέρει το 95% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας και εάν επιβάλλονταν κυρώσεις στην εταιρεία η κατάσταση για τους πολίτες θα επιδεινωνόταν ακόμη πιο πολύ.
Η Βενεζουέλα κατατάσσεται στην τρίτη θέση σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ, πίσω μόνο από τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία, καθώς της διαθέτει 780.000 βαρέλια αργού την ημέρα.