Με έγγραφο ανακοινώθηκε σήμερο το σχέδιο επέκτασης της Κίνας που εξέδωσαν από κοινού η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης και η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας.
Η Κίνα θα επεκτείνει το δίκτυο αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, καθώς η μεγαλύτερη ενεργοβόρος χώρα στον κόσμο προσπαθεί να διασφαλίσει τη σταθερή τροφοδοσία της και να καθαρίσει το ενεργειακό της μίγμα όπου κυρίαρχο ρόλο έχει ο άνθρακας.
Τα δίκτυα αγωγών της χώρας θα φτάσουν τα 169.000 χλμ έως το 2020, με τα δίκτυα για το αργό πετρέλαιο, το διυλισμένο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να φθάνουν τα 32.000 χλμ., τα 33.000 χλμ και τα 104.000 χλμ αντίστοιχα, σύμφωνα με το έγγραφο. Το συνολικό μήκος των δικτύων θα ανέλθει σε 240.000 χλμ μέχρι το 2025.
Οι αγωγοί για διυλισμένο πετρέλαιο θα φτάσουν σε όλες τις πόλεις με πληθυσμό 1 εκατομμύριο κατοίκους και άνω, ενώ οι πόλεις με περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους θα έχουν πρόσβαση σε αγωγούς φυσικού αερίου.
Τα δίκτυα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου εξασφαλίζουν τη σταθερή ροή ενέργειας από ξένες πηγές προς τη χώρα και από απομακρυσμένες συνοριακές περιοχές σε ευημερούσες πόλεις της ενδοχώρας.
Στο τέλος του 2015, το μήκος των αγωγών για αργό, διυλισμένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν 27.000 χλμ., 21.000 χλμ. και 64.000 χλμ., αντίστοιχα.
Δεδομένης της ταχείας οικονομικής επέκτασης και της αύξησης του πληθυσμού, οι ανάγκες της Κίνας για ενέργεια, ιδιαίτερα για καθαρότερα καύσιμα, αυξάνονται σταθερά.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι βελτιωμένα δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, στη μείωση του κόστους στην οικονομία και στην τόνωση των επενδύσεων.
Οι εισαγωγές ενέργειας από χώρες κατά μήκος της πρωτοβουλίας ?Μία ζώνη, Ένας δρόμος? θα ενισχυθούν με την κατασκευή περισσότερων αγωγών, με το σχέδιο των Αρχών να περιλαμβάνει αναφορές σε έργα με τη Ρωσία, τη Μιανμάρ και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Οι σταθερές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα βοηθήσουν τη χώρα να περιορίσει την εξάρτησή της από τον πιο ρυπογόνο άνθρακα, ο οποίος, μολονότι η χρήση του μειώνεται, εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% της ενεργειακής δομής.
Η κατανάλωση αργού πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση το 2016 και η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 8%. Την ίδια χρονιά, η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε κατά 4,7%.