Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η… κατρακύλα της Ελλάδας: Είκοσι θέσεις κάτω από την Τουρκία μας έριξε η κρίση στην παγκόσμια κατάταξη στρατιωτικής ισχύος

Είκοσι ολόκληρες θέσεις κάτω από την Τουρκία βρίσκεται η Ελλάδα σε ότι αφορά την στρατιωτική ισχύ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός Global Firepower στην τακτική ετήσια στρατιωτική του επιθεώρηση.

Η… κατρακύλα της Ελλάδας η οποία το 2009 βρισκόταν μόλις 5 θέσεις κάτω από την Τουρκία, οφείλεται στα καίρια πλήγματα που έχει δεχθεί η στρατιωτική ισχύ της χώρας από τις «συνταγές» των μνημονίων οι οποίες έχουν αφήσει βαρύ το αποτύπωμά τους στις Ε.Δ.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η Τουρκία στην 8η για το 2017 ανάμεσα σε συγκριτικά στοιχεία μεταξύ 133 χωρών.

Να σημειωθεί πως οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 50% σε ότι αφορά το προσωπικό, ενώ για εξοπλισμούς έχουν κυριολοκτικά εξαφανιστεί αφού έχουν περικοπεί κατά 90% σε σχέση με το 2009.

Και όλα αυτά επειδή οι Βρυξέλλες δεν δίνουν πραγματικά «δεκάρα» για τις ελληνικές επιφυλάξεις αναφορικά με την ασφάλεια της χώρας.

Στην αναφορά του για τις ελληνικές ΕΔ το Global Firepower αναφέρει πληθώρα στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα στα γενικά στοιχεία ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.773.253 εκ των οποίων 4.050.000 είναι κατάλληλοι για στρατιωτική υπηρεσία. Στους 105.000 υπολογίζονται οι άρρενες που πλησιάζουν την ηλικία για στρατιωτική υπηρεσία και στους 161.500το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό.

Σε ότι αφορά την Αεροπορική Ισχύ το GFP (στην οποία συνυπολογίζει όλα τα αεροσκάφη και ελικόπτερα και των τριών Κλάδων των ΕΔ) δίνει νούμερα τα οποία επιδέχονται συζήτησης.

Πιο ειδικά δίνει για την Ελλάδα 206 μαχητικά αεροσκάφη, 206 επιθετικά, 215 μεταφορικά αεροσκάφη, 146 εκπαιδευτικά, ενώ σε ότι αφορά τα ελικόπτερα ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τα 223.

Για τον Στρατό οι αριθμοί είναι 1345 άρματα μάχης, 4209 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, 547 Α/Κ πυροβόλα, 463 Ρ/Κ, 152 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Στο ΠΝ το GFP αναφέρει 13 φρεγάτες, 11 υποβρύχια, 25 ΤΠΚ, και 4 πλοία ναρκοπολέμου.

Εκτός όμως από τα καθαρά στρατιωτικά μεγέθη το GFP αναφέρεται και σε ορισμένα στρατηγικά. Έτσι η παραγωγή αργού πετρελαίου για τη χώρα μας αναφέρεται στα 1162 βαρέλια την ημέρα, με την ημερήσια κατανάλωση να αγγίζει τα 285.000 βαρέλια και τα στρατηγικά αποθέματα που υπάρχουν στα 10.000.000 βαρέλια (bbl).

Στην εργατική δύναμη της χώρας το GFP την ανεβάζει στα 4.761.000 άτομα, το Στόλο των εμπορικών σκαφών υπο ελληνική σημαία στα 860 και το σύνολο των αεροδρομίων (πολιτικά και στρατιωτικά, ιδιωτικά) στα 77.

Σε ότι αφορά τη παγκόσμια κατάταξη το GFP κατατάσει τις παρακάτω χώρες ανάλογα με την στρατιωτική ισχύ τους:

ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, στην Τουρκία δίνει την 8η θέση και ακλουθούν Γερμανία, Αίγυπτος, Ιταλία, Νότια Κορέα, Πακιστάν, Ινδονησία, Ισραήλ, Βιετνάμ, Βραζιλία, Ταιβάν, Πολωνία, Ταϊλάνδη, Ιράν, Αυστραλία, Βόρεια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Αλγερία, Καναδάς, Ισπανία και Ελλάδα για τις 28 πρώτες.

Τις υπόλοιπες 105 μπορείτε να τις δείτε

Tags
Back to top button