Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Η καταιγίδα που δημιούργησε τη χαμηλότερη θερμοκρασία στον πλανήτη - Η ψυχρότερη από όσες έχουν καταγραφεί στο παρελθόν

Ένα σύννεφο καταιγίδας που δημιουργήθηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό το 2018, προκάλεσε τη χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κορυφή της καταιγίδας έφτασε σε θερμοκρασία του -111 βαθμούς Κελσίου, και ήταν η ψυχρότερη από όσες έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. Οι καταιγίδες και οι τροπικοί κυκλώνες φτάνουν σε υψηλά υψόμετρα, μέχρι και 18 χιλιόμετρα από το έδαφος. Εκεί, ο αέρας είναι πολύ πιο ψυχρός. Αλλά η συγκεκριμένη θερμοκρασία έφτασε σε άλλο επίπεδο. Η κορυφή του νέφους της καταιγίδας είχε θερμοκρασία 30 βαθμούς Κελσίου λιγότερους απ' ότι οι συνηθισμένες.

Η καταιγίδα έφτασε περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Ναουρού λίγο πριν την έλευση του 2019 (29 Δεκεμβρίου) και η θερμοκρασία της μετρήθηκε από έναν αισθητήρα υπέρυθρων του δορυφόρου των ΗΠΑ NOAA-20, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Οι καταιγίδες παίρνουν ένα σχήμα που θυμίζει αμόνι όταν φτάνουν στην κορυφή της τροπόσφαιρας, του χαμηλότερου στρώματος ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Αλλά αν μια καταιγίδα έχει πολύ ενέργεια θα απασφαλίσει το επόμενο επίπεδο, τη στρατόσφαιρα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «υπέρβαση κορυφής» και σπρώχνει τα σύννεφα σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, όπου το κρύο είναι ιδιαίτερα ψηλό.

Οι «υπερβάσεις κορυφής» είναι σχετικά συχνές, αναφέρει ο Simon Proud, επικεφαλής της έρευνας που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης της Γης, στο BBC. Συνήθως μια υπέρβαση κορυφής ψύχεται περίπου κατά 7 βαθμούς Κελσίου για κάθε χιλιόμετρο που ανεβαίνει στην στρατόσφαιρα.

Ωστόσο αυτή η καταιγίδα ήταν ακραία. «Αυτή η καταιγίδα πέτυχε μια άνευ προηγουμένου θερμοκρασία η οποία εξώθησε στα όρια τις δυνατότητες μέτρησης των σύγχρονων δορυφορικών αισθητήρων. Ανακαλύψαμε ότι αυτές οι ψυχρές θερμοκρασίες φαίνεται πως γίνονται πιο συχνές», ανέφερε ο Proud στη δήλωσή του.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει τον ίδιο αριθμό κρύων θερμοκρασιών στα σύννεφα με αυτόν που είχαν καταγράψει τα 13 προηγούμενα απ’ αυτά χρόνια. «Αυτό είναι σημαντικό, αφού οι καταιγίδες με ψυχρότερα σύννεφα τείνουν να είναι πιο ακραίες και πιο επικίνδυνες για τους ανθρώπους, λόγω ισχυρών ανέμων, χαλαζόπτωσης και αστραπών.

Η συγκεκριμένη καταιγίδα μάλλον ενεργοποιήθηκε από έναν συνδυασμό ζεστού νερού της περιοχής και ενός ανέμου που κινούνταν προς τα ανατολικά. Ωστόσο, παραμένει ασαφές γιατί γίνονται πιο συχνές οι ψυχρότερες θερμοκρασίες στα σύννεφα καταιγίδας.

«Πρέπει να καταλάβουμε εάν αυτή η αύξηση οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή αν οφείλεται σε μια ‘τέλεια καταιγίδα’ καιρικών φαινομένων που προκαλούν εκρήξεις καταιγίδων τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο Proud.

Tags
Back to top button