Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Κάσος ήταν μόνο η αρχή: Νέα NAVTEX της Άγκυρας βλέπει «τουρκική υφαλοκρηπίδα» μεταξύ Χίου και Λέσβου

Στις 18 Οκτωβρίου η Ελλάδα -και συγκεκριμένα ο σταθμός Λήμνου- εξέδωσε NAVTEX για ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου από το πλοίο O/V AEGAEO, το χρονικό διάστημα 20 έως 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Protagon.gr.

Και στις 22 Οκτωβρίου, το βράδυ της Τρίτης, οι τουρκικές Αρχές απάντησαν με δική τους  NAVTEX, υποστηρίζοντας  ότι ορισμένες περιοχές των ερευνών του ελληνικού πλοίου εμπίπτουν στην "τουρκική υφαλοκρηπίδα" στο Αιγαίο, με την υποσημείωση πάντως ότι "τα όριά της μένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη".

Σύμφωνα πάντως με την τουρκική ΝAVTEX η εν λόγω περιοχή ανήκει σε ζώνη τούρκικης θαλάσσιας αρμοδιότητας και όλες οι έρευνες θα πρέπει να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές. Πρόκειται εμφανώς για την ίδια τακτική που ακολούθησε η Αγκυρα και στην περίπτωση των ερευνών στα ανοικτά της Κάσου, εγείροντας δηλ. αξιώσεις (βλ. υφαλοκρηπίδα) με αφορμή ερευνητικές εργασίες της ελληνικής πλευράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει την πρακτική που ακλούθησε στην , καθώς ενώ οι έρευνες για την πόντιση καλωδίων και η ίδια η πόντιση καλωδίων είναι ελεύθερη στα διεθνή ύδατα, χρησιμοποιεί τις έρευνες του ελληνικού πλοίου για να εγείρει θέμα τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, όπου φυσικά δεν υπάρχει οριοθέτηση και συγχρόνως να διεκδικήσει αρμοδιότατα έκδοσης NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή αυτή μεταξύ των δυο ελληνικών νησιών.

Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δείχνουν ότι εντελώς λανθασμένα θεωρεί πως το ήπιο κλίμα σημαίνει και αποχή από άσκηση οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, ακόμη και αυτών που επιτρέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί πλέον εθιμικό Δίκαιο.

Και όλα αυτά μόλις δύο εβδομάδες πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φντάν, στην Αθήνα σε αναζήτηση βάσης συζήτησης με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, ακριβώς για την οριοθέτηση  ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Tags
Back to top button