Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η ιστορία του Γιώργου Σταθάκη που επιχείρησε να πέσει με βαρέλι από τους καταρράκτες του Νιαγάρα χωρίς να επιζήσει

Τη δεκαετία του 1930, υπήρξε μια παράξενη συνήθεια κατά την οποία πολίτες της Νέας Υόρκης πραγματοποιούσαν πτώσεις από τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Τα μέλη της ομάδας αυτής, γνωστή και ως Horseshoe Falls, έμπαιναν ένα-ένα μέσα σε ένα βαρέλι και ξεκινούσαν την παράτολμη αυτή συνήθεια τους. Ο Γιώργος Σταθάκης ήταν ένας απ’ αυτούς!

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Ιουλίου του 1930 όταν ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ζούσε στο  Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και δούλευε ως σεφ, αποφάσισε να πάρει μέρος στις πτώσεις που γινόταν στους καταρράκτες τους Νιαγάρα. Με τα έσοδα τα οποία θα εισέπραττε μέσα από μια τέτοια πτώση, πίστευε, ότι θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ώστε να εκδώσει ένα σχετικό βιβλίο για τις μεταφυσικές εμπειρίες. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε.

Η προετοιμασία

Ο Γιώργος Σταθάκης, με τη βοήθεια φίλων, δημιούργησε ένα ειδικό βαρέλι φτιαγμένο από ξύλο και ατσάλι ώστε να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτώση. Παρά τις αντιδράσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις τους ότι το βαρέλι ήταν πολύ μεγάλο και αρκετά βαρύ (φήμες λένε ότι ζύγιζε σχεδόν ένα τόνο) ο Σταθάκης πήρε τη μεγάλη απόφαση. Μάλιστα, πίστευε τόσο πολύ στον εαυτό του που ενώ υπήρχε χώρος στο βαρέλι για επιπλέον φιάλες (το πλάτος του έφτανε το 1.5 μέτρο) ο ίδιος αρνήθηκε να πάρει πάνω από μία. Μαζί του πήρε και το κατοικίδιό του, μια χελώνα με το όνομα Sonny, η οποία ήταν 150 ετών.

Η πτώση

Παρόλο τη σφοδρή πτώση, ο Σταθάκης επιζεί όμως τα ορμητικά νερά, τα οποία παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμα τους, είναι η αιτία να συμβεί κάτι που τουλάχιστον ο ίδιος δεν είχε προβλέψει. Το βαρέλι παγιδεύεται πίσω από τους καταρράκτες καθιστώντας αδύνατο τόσο στον ίδιο να ανοίξει το πορτάκι για να βγει έξω όσο και στους παρευρισκομένους να το πλησιάσουν και να τον απεγκλωβίσουν. Επί 10 ολόκληρες ώρες και με μια μπουκάλα οξυγόνου μέσα στο βαρέλι όλοι προσπαθούν να σώσουν τον άτυχο σεφ. Στις πρώτες οκτώ όμως, ο ίδιος δε θα αντέξει και θα πεθάνει από ασφυξία. Δυο ώρες αργότερα τα ίδια τα νερά θα σπρώξουν το βαρέλι προς τα έξω.

Όταν οι παρευρισκόμενοι θα ανοίξουν το βαρέλι θα βγάλουν χαρούμενοι την ζωντανή χελώνα μη γνωρίζοντας τι πραγματικά έχει συμβεί στον 46χρονο. Αφού ανασύρουν τον νεκρό Σταθάκη θα εξετάσουν εξονυχιστικά το βαρέλι και θα διαπιστώσουν ότι μια από τις βίδες της καταπακτής είχε χαλαρώσει με αποτέλεσμα να έχει μπει πολύ νερό σ’ αυτό. Ο Σταθάκης όμως είχε ήδη πνιγεί λόγω έλλειψης οξυγόνου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στους δημοσιογράφος ενός εργαζομένου που είχε κατασκευάσει το βαρέλι:

Προσπαθήσαμε να τον πείσουμε να πάρει και άλλη μια φιάλη οξυγόνου, αλλά ο ίδιος είπε πως ήταν αρκετή μία για 3 ώρες. Υπήρχε χώρος για δέκα, αλλά δεν ήθελε. Θεωρούσε ήδη τις τρεις ώρες μεγάλο διάστημα. Μάλιστα λίγο πριν μπει στο βαρέλι είχε δηλώσει: «Εάν δεν βγω σε τρεις ώρες τότε δεν θα υπάρχει λόγος να συνεχίσω να ζω έτσι κι αλλιώς».

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε το χρονικό της πτώσης, αλλά και τη στιγμή που βρέθηκε τελικά το βαρέλι. Το σημείο που ανασέρνουν το νεκρό σώμα του Σταθάκη έχει κοπεί!

Tags
Back to top button