Σε έκρυθμη κατάσταση βρίσκεται η κοινωνία της Ζιμπάμπουε στην Αφρική καθώς ο στρατός της χώρας πραγματοποίησε πραξικόπημα για να υπάρξει «αναίμακτη διόρθωση» στην εξουσία με 4 άτομα να χαρακτηρίζονται ως πρωταγωνιστές αυτής της κίνησης.
Η στρατιωτική επέμβαση βάζει τέλος στην επί 37 έτη ηγεσία του 93χρονου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Οι εξελίξεις φαίνεται ότι πυροδοτήθηκαν, μεταξύ άλλων, από τις υπέρμετρες φιλοδοξίες της συζύγου του, Γκρέις, να τον διαδεχτεί, όσο και από την απόφασή του να αποπέμψει τον αντιπρόεδρό του, Έμερσον Μνανγκαγκουά.
Οι δύο τελευταίοι έχουν μάλιστα ανταλλάξει σκληρές κατηγορίες, με τον Μνανγκαγκουά να την έχει καταγγείλει ότι επιχείρησε να τον σκοτώσει με δηλητηριασμένο παγωτό. Στο πλευρό του βρίσκεται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Κονσταντίνο Τσιγουένγκα, που έχει τον έλεγχο όλων των σωμάτων.
Ρόμπερτ Μουγκάμπε
Στην ηλικία των 93 ετών, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι ο αρχαιότερος επικεφαλής κράτους στον κόσμο. Όταν ανέλαβε τα ηνία, το 1980, είχε θεωρηθεί ήρωας που στόχο είχε να απελευθερώσει και να ανασυγκροτήσει τη χώρα, ελπίδες που διαψεύστηκαν 37 χρόνια μετά.
Θέλοντας να διατηρηθεί στην εξουσία, το κόμμα του, Zanu-PF καταφεύγει ολοένα και περισσότερο στη χρήση βίας και τον εκφοβισμό. Ο ίδιος ο Μουγκάμπε, παρά τα προβλήματα υγείας του και τα ταξίδια του στο εξωτερικό, όπου λαμβάνει ιατρική περίθαλψη, έχει αντισταθεί σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν για να τον απομακρύνουν. Όποιος φάνηκε ότι τον αμφισβητούσε, απομακρυνόταν.
Η εύθραυστη υγεία του πυροδότησε πολλές φορές πόλεμο στους επίδοξους διαδόχους του. Εντός του Zanu-PF, τα στελέχη άρχισαν να συσπειρώνονται γύρω από μελλοντικά πιθανούς διεκδικητές της εξουσίας, διακηρύσσοντας φυσικά απόλυτη πίστη στον Μοδυγκάμπε.
Μέχρι πρότινος, ο Μουγκάμπε προγραμμάτιζε να κατέβει εκ νέου στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου, εξασφαλίζοντας άλλη μία πενταετή θητεία. Οι στρατιωτικοί ηγέτες που ανέλαβαν μετά το πραξικόπημα έχουν δεσμευτεί ότι θα κρατήσουν ασφαλή τον ίδιο και την οικογένειά του.
Γκρέις Μουγκάμπε
Σαράντα ετών νεώτερή του, η σύζυγος του Μουγκάμπε, Γκρέις, πυροδότησε ως ένα βαθμό την εκδήλωση της στρατιωτικής επέμβασης αφότου δήλωσε ανοιχτά ότι επιθυμεί να διαδεχθεί τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
«Λένε ότι θέλω να γίνω πρόεδρος. Γιατί όχι; Δεν είμαι εγώ από τη Ζιμπάμπουε;» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Παλαιότερα γραμματέας του συζύγου της, η ίδια έχει πολλές αντιπάθειες στη Ζιμπάμπουε, ιδιαίτερα στο στρατό, τα στελέχη του οποίου την κατηγορούν για εκδικητικότητα και για πολιτικό καιροσκοπισμό, χωρίς ιστορία στον απελευθερωτικό αγώνα.
Συχνά έχει εμπλακεί σε δημόσιες διαμάχες, πιο συχνά στη Νότια Αφρική, όπου κατηγορήθηκε ότι χτύπησε μια νέα γυναίκα. Παρότι ο στρατός την περιφρονεί, οι αξιωματικοί φαίνεται ότι την προστατεύουν προς το παρόν. Όμως η ίδια φαίνεται ότι θα πρέπει να ενταφιάσει τις πολιτικές της φιλοδοξίες.
Έμερσον Μνανγκαγκουά
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε καθαιρέθηκε και έφυγε από τη χώρα, ο Έμερσον Μνανγκαγκουά θεωρείται ότι βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση για να οδηγήσει τη χώρα μετά τη στρατιωτική επέμβαση. Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο Έμερσον Μνανγκαγκουά ήταν το δεξί χέρι του Μουγκάμπε. Γνωστός ως κροκόδιλος, ήταν ακτιβιστής και πολεμιστής, ενώ τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης είχε αναλάβει τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Όταν ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου, το 2014, θεωρήθηκε ως ο πλέον πιθανός διάδοχος του Μουγκάμπε. Όμως ενεπλάκη σε διαμάχη με την Γκρέις Μουγκάμπε, την οποία κατηγόρησε ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει με δηλητηριασμένο παγωτό, με στόχο να τον βγάλει από τη μέση προς όφελός της. Οι φίλοι του θεωρούν ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στη χώρα εντός ωρών.
Κονσταντίνο Τσιγουένγκα
Διοικητής των Δυνάμεων Άμυνας της Ζιμπάμπουε, ο Κονσταντίνο Τσιγουένγκα ελέγχει ουσιαστικά το στρατό, την αστυνομία και την αεροπορία. Έχοντας μετάσχει στον αγώνα απελευθέρωσης, ο ίδιος ήταν πιστό μέλος του Zanu-PF για χρόνια και κοντά στον Μνανγκαγκουά. Όταν ο Μουγκάμπε απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του, ο στρατηγός βρισκόταν σε ταξίδι στην Κίνα και οι φήμες έλεγαν ότι θα αντικατασταθεί.
Τη Δευτέρα, ο στρατηγός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε ότι ο στρατός «δεν θα διστάσει να εμπλακεί», για να προστατεύσει την επανάσταση και ζήτησε να μπει ένα τέλος στις απομακρύνσεις συμμάχων του πρώην αντιπροέδρου. Η δήλωσή του θεωρείται ότι πέρασε τις «κόκκινες γραμμές» και οδήγησε στο πραξικόπημα.