Κατολισθήσεις, καθιζήσεις, ενεργά ρήγματα, σεισμοί, εδαφικές υποχωρήσεις, καρστική διάβρωση είναι κάποια μόνο από τα «εμπόδια», που συναντά και καλείται να προσπεράσει στη διαδρομή του ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, TAP.
Οι γεωκίνδυνοι, ήτοι οι γεωλογικές διεργασίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη, συνιστούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου, καθώς οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης ρήξης του αγωγού είναι εξαιρετικά σοβαρές στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
«Σε διάφορα στάδια του έργου έχουμε συναντήσει ζητήματα λόγω γεωλογικής επικινδυνότητας, τα οποία αντιμετωπίζουμε μέσα από προοδευτικά λεπτομερέστερες έρευνες, οι οποίες οδηγούν σε συνεχή μείωση των κινδύνων», ανέφερε το μέλος της επιστημονικής ομάδας αναγνώρισης και διαχείρισης γεωκινδύνων του TAP, M. Λι, ο οποίος ήλθε στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσει σε ημερίδα της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι «προκλήσεις» της φύσης, ώστε να προχωρήσει ο αγωγός.
Ο κ. Λι εξήγησε ότι οι γεωλογικοί κίνδυνοι δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως, σημειώνοντας ότι όταν κρίνεται απαραίτητο τροποποιείται η όδευση του αγωγού, ενώ προβλέπεται η εκτίμηση και διαχείριση του υπολειπόμενου κινδύνου κατά τη λειτουργία του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ