Η ελληνική φέτα, το ζαμπόν από την Πάρμα, το γαλλικό κονιάκ και οι μπύρες του Βελγίου μοιάζουν να αποτελούν το τελευταίο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία όσον αφορά το Brexit.
Κι αυτό γιατί οι Βρυξέλλες απαιτούν από το Λονδίνο να υιοθετήσει μια νομοθεσία στη λογική της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που ισχύει στη Γηραιά Ήπειρο και προστατεύει από την αντιγραφή χιλιάδες φαγητά και ποτά.
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να λυθούν πριν να υπάρξει μια συμφωνία για Brexit, συμπεριλαμβανομένης της μεταβατικής περιόδου διάρκειας 21 μηνών.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη το θέμα της προστασίας της ταυτότητας φαγητών και ποτών φαίνεται ότι «εξελίσσεται σε άλλο ένα δύσκολο θέμα στο οποίο η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ξεκάθαρη θέση.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη για το αν προτίθενται να παρέχουν αυτή την προστασία στην αγορά τους μετά το Brexit» πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης, σύμφωνα με τον Guardian.
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, διπλωμάτες από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, τις χώρες, δηλαδή, που έχουν χιλιάδες προϊόντα υπό την «ομπρέλα» των ΠΟΠ, πιέζουν για αποτελέσματα τους διαπραγματευτές. «Μην υποτιμάτε την ευαισθησία πίσω από τέτοια ζητήματα» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος υψηλόβαθμος διπλωμάτης.
Στην κατηγορία των ΠΟΠ περιλαμβάνονται περισσότερα από 3.300 προϊόντα. Με αυτή τη νομοθεσία οι Βρετανοί δεν μπορούν να αποκαλούν σαμπάνια το ανθρακούχο κρασί και οι Δανοί φέτα το λευκό τυρί τους.