Για τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου στη Βενεζουέλα ενημέρωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα διεθνή θέματα και τις κατά τόπους πρεσβείες, που σε απευθείας σύνδεση με το Καράκας μετέδωσαν τη συνέντευξη Τύπου.
Στην Αθήνα, η πρεσβεία της Βενεζουέλας οργάνωσε μια εκδήλωση για την ενημέρωση των αντίστοιχων δημοσιογράφων ελληνικών μέσων, αλλά και ξένων ανταποκριτών. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι Τύπου της πρεσβείας παρείχαν εξηγήσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας των εκλογών, που χαρακτηρίσθηκαν από τον αυστηρά προσεκτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων, με 13 ελέγχους με ένα προηγμένο και αδιάβλητο σύστημα που συνδύαζε την αυτόματη με την χειροκίνητη καταμέτρηση.
Στην αίθουσα που διεξήχθη η συνέντευξη Τύπου του Μαδούρο στο Καράκας παρόντες ήσαν δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από μέσα ενημέρωσης απ’ όλον τον κόσμο, μαζί με ξένους παρατηρητές που βρίσκονταν στη χώρα για να επιτηρήσουν την ορθή διεξαγωγή τους.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ένα συγκριτικό μέγεθος της σημασίας που είχαν οι περιφερειακές εκλογές, για την ανάδειξη των κυβερνητών των επαρχιών της χώρας που θα συμμετέχουν στη Συντακτική Συνέλευση για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, είναι πως η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε στο 61%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην πρόσφατη ιστορία της χώρας». «Είναι ενδεικτικό πως σε όλα τα χρόνια της μπολιβαριανής διακυβέρνησης της χώρας, από την εποχή της εκλογής του Ούγο Τσάβες, προκηρύχθηκαν 22 εκλογικές διαδικασίες» πρόσθεσε.
Στην συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας παρουσίασε τους νέους κυβερνήτες, μεταξύ των οποίων ο Έκτορ Ροδρίγκες, μεγάλος νικητής στο έως τώρα προπύργιο της αντιπολίτευσης. Ο Μαδούρο αναφέρθηκε στη «μεγάλη σημασία που είχε η παρούσα εκλογική αναμέτρηση για τις παρούσες και τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς οι διεθνείς συνθήκες και οι πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας ήσαν ασφυκτικές».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε πως «ο λαός της χώρας έχει επίγνωση του τι σημαίνει ήττα ή νίκη και γι’ αυτό δέχθηκε με ταπεινοφροσύνη και κατανόηση τη μεγάλη τούτη νίκη απέναντι στις δυνάμεις που ήθελαν να αποτύχει η κυβέρνηση» και οι οποίες «είχαν προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην αναμέτρηση». Όπως τόνισε ο Μαδούρο, «παρά τις πιέσεις το ποσοστό της νίκης ήταν το ίδιο όπως και στις εκλογές του 2015, με το ίδιο σύστημα, αποτελέσματα και σύστημα που είχε αποδεχθεί και η ίδια η αντιπολίτευση».
Ο Μαδούρο στη μακρά τοποθέτησή του ενώπιον του Τύπου, αναφέρθηκε επίσης στις δύσκολες στιγμές της 2016, οπότε η κυβέρνηση αποδέχθηκε κάτω από τις πιέσεις και τους εξαναγκασμούς από τις επανειλημμένες διαδηλώσεις, να παραδώσει την Εθνοσυνέλευση στην αντιπολίτευση. Επανέλαβε πως σε κάθε στιγμή ήταν εκείνος που παρ’ όλες τις προκλήσεις, τις πιέσεις και τις απειλές ακόμη επέμενε «στην ιδέα του διαλόγου και της επίλυσης της πολιτικής κι οικονομικής κρίσης μέσα από την εθνική συνεννόηση. Μία πρόταση που πάντοτε απέρριπτε η αντιπολίτευση».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις μεθοδεύσεις, που σύμφωνα με αυτόν «δρομολόγησε η αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με τον οικονομικό πόλεμο της διεθνούς κοινότητας εναντίον της κυβέρνησής του», με πρωτεργάτη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «για την κατασυκοφάντηση και την οικονομική καταρράκωση της χώρας».
Ο Μαδούρο τόνισε στη συνέντευξή Τύπου, «πως απέναντι στην κρίση η λύση που έψαξε και βρήκε και προώθησε η κυβέρνησή του ήταν το ίδιο το Σύνταγμα». Ο ίδιος ο Μαδούρο την Πρωτομαγιά του περασμένου έτους προκήρυξε την σύσταση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία, όπως τόνισε, «δεν θα αποτελείτο όμως από κόμματα αλλά από τον ίδιο τον λαό, απ’ όλες τις τάξεις κοινωνικές κι επαγγελματικές, τις κοινωνικές οργανώσεις». Απόφαση που προκάλεσε αντίδραση και στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, και όπως επεσήμανε οδήγησε και στη «συντονισμένη συγκρότηση μιας διεθνούς συμμαχίας εναντίον της διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να κάμψουν το φρόνημα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας τις Συντακτικές εκλογές και τον διάλογο με την αντιπολίτευση». Και τόνισε πως «παρά το χάος και τη βία, που η αντιπολίτευση εξαπέλυσε με τις διαδηλώσεις και τις οργανωμένες ομάδες της, οι εκλογές για την Συντακτική Εθνοσυνέλευση ήλθαν εις πέρας, και η έναρξη των εργασιών της έφερε τη γαλήνη και τον διάλογο».