Η Ελβετία έχει ίσως έναν από τους πιο ιδιαίτερους νόμους απονομής υπηκοότητας στον κόσμο, σύμφωνα με τον οποίο η κοινότητα στην οποία μένει κάποιος μετανάστης λαμβάνει μέρος στη διαδικασία απονομής υπηκοότητας.
Ετσι όταν κάποιος δεν συμβαδίζει με τον Ελβετικό τρόπο ζωής μπορεί εύκολα να απορριφθεί η αίτηση του ακόμα κι πληρεί τα «τυπικά» κριτήρια απονομής υπηκοότητας.
Οι αρχές της Λωζάνης απάντησαν αρνητικά στο αίτημα ζευγαριού Μουσουλμάνων να τους χορηγηθεί η ελβετική υπηκοότητα επειδή και οι δύο αρνήθηκαν να κάνουν χειραψία με άτομα του αντίθετου φύλου.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος της πόλης Γκρεγκουάρ Τζουνό η αίτηση απορρίφθηκε γιατί το ζευγάρι των Μουσουλμάνων δεν σεβάστηκε την αρχή της ισότητας των φύλων.
Αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει την εθνικότητα του ζευγαριού ή άλλες λεπτομέρειες, ο Τζουνό είπε ότι «δεν έκαναν χειραψία με άτομα του αντίθετου φύλου» ενώ «έδειξαν μεγάλη δυσκολία στο να απαντήσουν ερωτήσεις που τους έγιναν από άτομα του αντίθετου φύλου».
Ορισμένοι Μουσουλμάνοι υποστηρίζουν οτι το Ισλάμ δεν τους επιτρέπει να έχουν φυσική επαφή με άτομα του αντίθετου φίλου με την εξαίρεση ορισμένων πολύ στενών συγγενών τους.
Η θρησκευτική ελευθερία περιλαμβάνεται στο δίκαιό μας, διευκρίνισε ο δήμαρχος της Λωζάνης, προσθέτοντας ότι «τα πιστεύω του οποιουδήποτε, όμως, δεν μπορούν να ξεφεύγουν από τους υπόλοιπους κανόνες δικαίου».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι χειραψίες Μουσουλμάνων προκαλούν ένταση στην Ελβετία καθώς το 2016 προκλήθηκε ένταση όταν σε λύκειο είχε επιτραπεί σε δύο αδέρφια από τη Συρία να μην δώσουν τα χέρια στους καθηγητές τους επικαλούμενη θρησκευτικούς λόγους.