Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

H Ελληνο-Ρωσική λέσχη Διάλογος διοργανώνει ημερίδα για την «Συμφωνία του Μονάχου του 1938»

H Ελληνο-Ρωσική λέσχη Διάλογος διοργανώνει ημερίδα για την «Συμφωνία του Μονάχου του 1938» και την προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας, ερήμην της από την ναζιστική Γερμανία.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ  «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ 1938: ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ »9 Νοεμβρίου 2018 στις 18.00 η Ελληνο-Ρωσική λέσχη Διάλογος διοργανώνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ 1938:

 ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ », αφιερωμένο στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν 80 χρόνια πριν. 

Τη νύχτα από 29 προς 30 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Μπενίτο Μουσολίνι, οι πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας ο Νέβιλ Τσάμπερλεν και ο Εντουάρ Ντελαντιέ αποφάσιζαν για την τύχη της Τσεχοσλοβακίας. 

Αποφάσιζαν χωρίς την παρουσία της – ο υπουργός των Εξωτερικών ο Κάμιλ Κρόφτα  περίμενε την ανακοίνωση για την τύχη της χώρας του έξω από την αίθουσα, ενώ ο Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Μπένες δεν ήταν καλεσμένος καν.

Σήμερα στη Δύση προτιμούν μα μην θυμούνται τη Συμφωνία του Μονάχου, σαν να μην έχειυπογραφεί ποτέ. 

Παρ’ όλα αυτά η ίδια παραμένει πολύ επίκαιρη 80 χρόνια μετά. Η πρακτική λήψης αποφάσεων για τις τύχες των λαών από κλειστά club των ισχυρών συνεχίζεται και στις μέρες μας και η τύχη της τότε Τσεχοσλοβακίας -χώρας με υψηλού επιπέδου βιομηχανία και ισχυρό στρατό- είναι πολύ διδακτική. 

Οπως επίσης και η στάση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων – της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Ηδη στις 30 Σεπτεμβρίου 1938 η Μεγάλη Βρετανία υπογράφει με την Γερμανία το Σύμφωνο μη Επίθεσης. Δύο μήνες αργότερα το ίδιο έπραξε και η Γαλλία. Ως το Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ απομένουν ακόμα 11 μήνες… Αρα πόσο εύκολο είναι να ισχυριστούμε, ότι η ΕΣΣΔ ήταν υπαίτιος μαζί με τη Γερμανία της  έναρξης του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, αφού υπέγραψε το Σύμφωνο μη Επίθεσης με το Τρίτο Ράιχ τελευταία;

Τον πιο εύστοχο χαρακτηρισμό της Συμφωνίας του Μονάχου τον έδωσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. 

Στις 3 Οκτωβρίου του 1938 ο Τσόρτσιλ δήλωσε προφητικά: «Η Αγγλία είχε να διαλέξει μεταξύ ατιμίας και πολέμου. Προτίμησε την ατιμία και θα έχει τον πόλεμο».

Χώρος διεξαγωγής του στρογγυλού τραπεζιού: αίθουσα συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής, Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών, Φραγκούδη 11 & Πάντου, Καλλιθέα (δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).Μετά τις επιστημονικές ομιλίες ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση και δεξίωση.

Είσοδος ελεύθερη
 

Tags
Back to top button