Ανεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομική διπλωματία στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιφέρεια της ανατολικής Ευρώπης, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών στο Πεκίνο, από τα οποία διέρχεται ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού και που θα συμμετάσχει εκτός απρόοπτου και ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα με εφημερίδα.
Με το Πεκίνο να επιχειρεί να οικοδομήσει πλαίσιο διεθνούς οικονομικής συνεργασίας με άξονα τους εμπορικούς άξονες Ασίας-Ευρώπης, εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις επισκέπτονται χώρες από την Αλβανία και την Τουρκία ως τη Σλοβενία και την Τσεχία.
Αυτή την εβδομάδα, γράφει εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος τα κινεζικής κυβέρνησης Ζιανγκ Γκαολί επισκέφτηκε τα Τίρανα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Κίνας να επενδύσει σε θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορικές και ενεργεία υποδομές, ενώ πρόσφατα ανάλογες επισκέψεις έγιναν και στην Τουρκία, στην Κύπρο και στο Ισραήλ.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσονται και οι κλιμακούμενες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα τόσο στις υποδομές όσο και στην ενέργεια και στο ξενοδοχειακό κυρίως real estate, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Πολλές από τις κυοφορούμενες συμφωνίες, των ελληνικού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένων, ενδέχεται να ανακοινωθούν στα μέσα Μαΐου, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.
Το Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού πρόκειται να λάβει χώρα στο Πεκίνο στις 14 και 15 Μαΐου παρουσία του προέδρου τα Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Θα είναι η υψηλότερου επιπέδου εκδήλωση για τον Δρόμο του Μεταξιού από την παρουσίαση της πρότασης πριν από τρία χρόνια και φιλοδοξεί να αποτελέσει κομβική πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας.
Συμμετοχή στη στρογγυλή τράπεζα ηγετών έχουν δηλώσει ήδη περισσότεροι από 28 αρχηγοί κρατών, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργασίες που θα εστιάσουν στον συντονισμό των πολιτικών, στην ανάπτυξη των υποδομών, στην προαγωγή του εμπορίου και στην οικονομική ενοποίηση.
Η πρωτοβουλία «Belt and Road» εγκαινιάστηκε από τον Σι Τζινπίνγκ το 2013 και έκτοτε περισσότερες από 40 χώρες και φορείς έχουν συνάψει σύμφωνα συνεργασίας με την Κίνα.
Το 2016 οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις σε 53 χώρες κατά μήκος των οδών του μεταξιού ανήλθαν σε 14,53 δισ. δολ. και το ύψος των εμπορικών συμβάσεων με κινεζικές επιχειρήσεις και ομίλους από τις 61 εμπλεκόμενες χώρες έφτασαν τα 126,03 δισ. δολάρια.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη του Νέου Δρόμου του Μεταξιού.
Η επένδυση της Cosco Shipping στον Πειραιά υλοποιείται ομαλά και ο ρόλος της Ελλάδας ως κόμβου διασύνδεσης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο έχει αναβαθμιστεί περαιτέρω διαβεβαιώνουν σε εφημερίδα διπλωματικοί κύκλοι του Πεκίνου.
«Οι αναπτυξιακές στρατηγικές των δύο πλευρών έχουν ευθυγραμμιστεί με την πρωτοβουλία «Belt and Road» και οι διμερείς συνεργασίες έχουν επεκταθεί στις υποδομές μεταφορών, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στα χρηματοοικονομικά, στην ανάπτυξη ακινήτων, στον τουρισμό και αλλού», προσθέτουν.
Τονίζουν μάλιστα πως «οι κυβερνήσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε διαβουλεύσεις αναφορικά με το σχέδιο δράσης για τη διμερή συνεργασία στον χώρο των επενδύσεων».
Η Αθήνα προσβλέπει σε άμεση αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα και αποδίδει μεγάλη σημασία στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο στα μέσα Μαΐου προκειμένου, αν μη τι άλλο, να βελτιώσει και τη διεθνή εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.
Στη Σύνοδο Κορυφής έχουν επιβεβαιώσει πως θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και αρχηγοί καρτών απο το Καζαχστάν, την Ελβετία, το Ουζμπεκιστάν, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, τη Λευκορωσία και το Βιετνάμ.
Η κινεζική πλευρά επιδιώκει να πετύχει την περαιτέρω αναγνώρισή της ως πρωταγωνιστή της παγκοσμιοποίησης και να διευρύνει τη συναντίληψη αναφορικά με τους τρόπους προώθησα της διεθνούς συνεργασίας, εξετάζοντας την πρόοδο και παρουσιάζοντας τους πρώτους καρπούς των προσπαθειών.
Σε αυτό το τελευταίο μέτωπο αναμένεται να προβληθεί σημαντικά η Ελλάδα ως κομβικό σημείο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού.
Παράλληλα, επιδιώκεται η επίτευξη συμφωνίας ή διακήρυξης πάνω στα σημαντικότερα επόμενα μέτρα συνεργασίας ώστε να ευθυγραμμιστούν οι εθνικές αναπτυξιακές στρατηγικές, καταλήγει το δημοσίευμα εφημερίδας.