Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρει σε ειδικό άρθρο του ότι η Ελλάδα αναμένεται φέτος για πρώτη φορά να «σπάσει» το φράγμα των 30 εκατομμυρίων επισκεπτών, κάτι που σημαίνει πολλαπλάσια έσοδα για την ελληνική οικονομία και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης .
Βέβαια το πρακτορείο της Κίνας δεν αναφέρει με τι μισθούς θα δουλεύουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, διότι το κακό στην χώρα μας στο τομέα αυτόν και η στάση πολλών εργοδοτών, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας που στενάζει κάτω από τους δυσβάστακτους φόρους, τα χαράτσια και τα έξοδα.
Ο τουρισμός όμως, είναι ένας παραδοσιακός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας που αντιστέκεται σθεναρά στην τεράστια κρίση χρέους τα τελευταία επτά χρόνια, έχει καλή απόδοση και έχει ως στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του τουρισμού, αναφέρουν Κινέζοι ειδικοί του χώρου, αλλά και η Ελληνική τουριστική Συνομοσπονδία (ΣΕΤΕ ).
Οι αφίξεις Κινέζων τουριστών, έχουν τριπλασιαστεί και αποτελούν ήδη ένα μεγάλο αριθμό από τον συνολικό αριθμό των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. Η τάση είναι ανοδική τα τελευταία χρόνια με προοπτικές περαιτέρω αύξησης, σύμφωνα με το ελληνο-κινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο.
Οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα κατά το 2017 θα ξεπεράσουν τα 170.000, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά 10-15% σε σύγκριση με πέρυσι, σημείωσε το Συμβούλιο σε ένα δελτίο τύπου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία από τα ελληνικά προξενεία στην Κίνα και εκτιμήσεις εκπροσώπων τουριστικής βιομηχανίας.
Από το 2010, ο αριθμός των θεωρήσεων που εκδίδονται στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Guangzhou έχει αυξηθεί κατά έξι φορές, όπως σημείωσε το Ελληνο-κινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο.
Η σταδιακή αύξηση του αριθμού των πτήσεων από την Κίνα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και το νέο προφίλ του Πειραιά ως λιμένα ταξιδίων για κρουαζιερόπλοια, υπογραμμίζεται μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω αύξηση του αριθμού των Κινέζων επισκεπτών στην Ελλάδα με τον αριθμό να φτάνει άνετα έως 1,5 εκατ. ετησίως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, πρόσθεσε το Συμβούλιο.
Μια ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις θεωρήσεις που εκδόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην Κίνα από τα ελληνικά προξενεία έδειξε ότι ο τουρισμός είναι ο κορυφαίος λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι επιλέγουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, από τους 23.903 Κινέζους που έλαβαν βίζα από το Πεκίνο το 2016 για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, οι 20.618 επέλεξαν να το κάνουν ως τουρίστες, ενώ 2.515 επισκέφθηκαν την χώρα μας για επιχειρήσεις, τόνισε το ελληνοκυπριακό Οικονομικό Συμβούλιο.
Ο κινεζικός κολοσσός Alibaba όμως, ο οποίος έχει σήμερα περισσότερους από 500 εκατ. Κινέζους χρήστες και η πλατφόρμα Alitrip που είναι από τις μεγαλύτερες για τον τουρισμό στην Κίνα, αναφέρει ότι ο κοινός στόχος με την Ελλάδα είναι ……..1.000.000 Κινέζοι τουρίστες ετησίως, κάτι που είναι εφικτός σε διάστημα τριετίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα διεθνώς οι Κινέζοι τουρίστες αναγνωρίζονται ως οι τουρίστες με τις υψηλότερες δαπάνες ανά ταξίδι, το αποτέλεσμα της εκδήλωσης καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό για την δοκιμάζουσα ελληνική οικονομία.
Η Κίνα είναι μία μεγάλη υπερδύναμη , ενώ η παρουσία Κινέζων τουριστών και επιχειρηματιών αποτελεί ίσως την μόνη πραγματική ανάσα για την δοκιμαζόμενη από την αδίστακτη ΕΕ χώρα μας .
Οι προοπτικές είναι καλές και το Πεκίνο προσβλέπει μετά τις εξαγορές του λιμένα του Πειραιά και λιγνιτωρυχείου στο Αμύνταιο, αλλά και άλλες συμφωνίες, σε «επιχειρηματική απόβαση» στην Ελλάδα.
«Σωτήρες» δεν υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά ο κινεζικός δράκος αποτελεί ίσως το μόνο ξένο παράγοντα από τον οποίο η Ελλάδα έχει να μόνο να κερδίσει προς το παρόν.
Οι Έλληνες εφοπλιστές διατηρούν εδώ και πολλά χρόνια άριστη σχέση με την κινεζική κυβέρνηση και αποτελούν την «συγκολλητική κόλα» που θα δώσει στην ελληνική οικονομία και βιομηχανία μία ανάσα ανάπτυξης,…….πραγματικής ανάπτυξης και όχι αυτής που διαφημίζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.
Το μόνο που οφείλουμε να πράξουμε είναι να ετοιμάσουμε ένα πλάνο συνεργασίας με κινεζικές επιχειρήσεις σε προϊόντα , υπηρεσίες και βιομηχανία στις οποίες πραγματικά υπερέχουμε ως χώρα.
Οι Κινέζοι αναζητούν την συνεργασία με χώρα εντός της ΕΕ στην οποία θα θελήσουν να δημιουργήσουν την βάση τους για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση εντός Ευρώπης.