Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η εκτενής χρήση AI από το Ισραήλ με τις «πλάτες» των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της Χαμάς - Οι άμεσες κινήσεις της Ελλάδας

Είναι γεγονός ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις σε Λωρίδα της Γάζας και Ουκρανία, χρησιμοποιούνται για εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και τροποποίηση των ισχυόντων δογμάτων διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, όχι μόνο από τους εμπόλεμους, αλλά και από όλα τα προηγμένα κράτη.

Έτσι αν θελήσουμε να χαρακτηρίσουμε τους 2 αυτούς πολέμους σε σχέση με την καινοτομία που επέφεραν και  τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρο από τους εμπόλεμους επιφέροντας  ριζικές αλλαγές στη στρατιωτική τακτική, θα λέγαμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πρώτος πόλεμος των drones παγκοσμίως, ενώ ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας  είναι ο πρώτος παγκοσμίως που χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Η χρήση της ΑΙ από τους Ισραηλινούς κατά της Χαμάς

Αναφορικά με την χρήση του AI από τους Ισραηλινούς στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας., επισημαίνει σχετικά: 

Τεχνολογικές εταιρείς κολοσσοί των ΗΠΑ  παρείχαν στο Ισραήλ μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, υποβοηθώντας το στην παρακολούθηση και εξόντωση  περισσότερων μαχητών της Χαμάς, σε λιγότερο χρόνο.

Ωστόσο αυξήθηκε και ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκε.

Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επεξεργαστεί-αναλύσει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, υποκλοπής επικοινωνιών και παρακολούθησης για να βρει ύποπτη ομιλία ή συμπεριφορά και να μάθει τις κινήσεις των εχθρών του.

Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες για τον ρόλο της τεχνολογίας για να επιτρέψει αυτού του είδους τον ανήθικο και παράνομο πόλεμο στο μέλλον.

Ο κομβικός ρόλος της Microsoft

Μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, η Microsoft έχει μια ιδιαίτερα στενή σχέση με τον ισραηλινό στρατό εδώ και δεκαετίες.

Αυτή η σχέση, μαζί με αυτές με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, ενισχύθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς.

Η πολεμική απαίτηση του Ισραήλ πίεσε τους δικούς του διακομιστές και αύξησε την εξάρτησή του από εξωτερικούς, τρίτους προμηθευτές, σύμφωνα με μια παρουσίαση πέρυσι από τον Συνταγματάρχη Racheli Dembinsky, τον κορυφαίο αξιωματικό τεχνολογίας πληροφοριών του στρατού.

Καθώς περιέγραφε πώς η τεχνητή νοημοσύνη είχε προσφέρει στο Ισραήλ «πολύ σημαντική επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα» στη Γάζα, τα λογότυπα των Microsoft Azure, Google Cloud και Amazon Web Services εμφανίστηκαν σε μια μεγάλη οθόνη πίσω της.

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης Microsoft και OpenAI από τον ισραηλινό στρατό ήταν τον περασμένο Μάρτιο  σχεδόν 200 φορές υψηλότερη από ότι πριν από την εβδομάδα που προηγήθηκε της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, διαπίστωσε το AP κατά την εξέταση εσωτερικών πληροφοριών της εταιρείας.

Ο όγκος των δεδομένων που αποθήκευε στους διακομιστές της Microsoft διπλασιάστηκε μεταξύ εκείνης της εποχής και του Ιουλίου 2024 σε περισσότερα από 13,6 petabyte — περίπου 350 φορές την ψηφιακή μνήμη που απαιτείται για την αποθήκευση κάθε βιβλίου στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Η χρήση των τεράστιων τραπεζών διακομιστών υπολογιστών της Microsoft από τον στρατό επίσης αυξήθηκε σχεδόν κατά τα δύο τρίτα μόνο τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου.

Τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης παρέχονται μέσω του OpenAI, του κατασκευαστή του ChatGPT, μέσω της πλατφόρμας cloud της Microsoft Azure, όπου αγοράζονται από τον ισραηλινό στρατό, δείχνουν τα έγγραφα και τα δεδομένα.

Η OpenAI είπε ότι δεν έχει συνεργασία με τον στρατό του Ισραήλ και οι πολιτικές χρήσης της λένε ότι οι πελάτες της δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της για να αναπτύξουν όπλα, να καταστρέψουν περιουσίες ή να βλάψουν ανθρώπους.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ωστόσο, το OpenAI άλλαξε τους όρους χρήσης του από απαγόρευση στρατιωτικής χρήσης, επιτρέποντας «σε υποθέσεις χρήσης εθνικής ασφάλειας που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή μας».

«Αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κάνουν τη διαδικασία πληροφοριών πιο ακριβή και πιο αποτελεσματική», ανέφερε μια ισραηλινή στρατιωτική δήλωση στο AP.

«Εντοπίζουν περισσότερους στόχους πιο γρήγορα, αλλά όχι εις βάρος της ακρίβειας, και πολλές φορές σε αυτόν τον πόλεμο κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων».

Άλλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ  που συνεργάζονται με το Ισραήλ

Η Google και η Amazon παρέχουν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης στον ισραηλινό στρατό στο πλαίσιο του «Project Nimbus», μιας σύμβασης 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε το 2021, όταν το Ισραήλ δοκίμασε για πρώτη φορά τα εσωτερικά του συστήματα στόχευσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Ο IDF έχει χρησιμοποιήσει φάρμες διακομιστών ή κέντρα δεδομένων Cisco και Dell.

Η Red Hat, μια ανεξάρτητη θυγατρική της IBM, έχει επίσης προσφέρει τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους στον ισραηλινό στρατό, ενώ η Palantir Technologies, συνεργάτης της Microsoft σε αμυντικά συμβόλαια των ΗΠΑ, έχει μια «στρατηγική συνεργασία» που παρέχει συστήματα AI για να βοηθήσει τις πολεμικές προσπάθειες του Ισραήλ.

Πως χρησιμοποιείται το εμπορικό AI από τους Ισραηλινούς;

Οι IDF χρησιμοποιούν το Microsoft Azure για να συγκεντρώσουν πληροφορίες που συλλέγονται μέσω μαζικής παρακολούθησης, τις οποίες μεταγράφει και μεταφράζει, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών κλήσεων, κειμένων και ηχητικών μηνυμάτων, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των Ισραηλινών πληροφοριών που εργάζεται με τα συστήματα.

Αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να διασταυρωθούν με τα συστήματα στόχευσης του Ισραήλ και αντίστροφα.

Είπε ότι βασίζεται στο Azure για γρήγορη αναζήτηση όρων και μοτίβων μέσα σε τεράστια κείμενα, όπως η εύρεση συνομιλιών μεταξύ δύο ατόμων σε ένα έγγραφο 50 σελίδων.

Το Azure μπορεί επίσης να βρει ανθρώπους που δίνουν οδηγίες ο ένας στον άλλο στο κείμενο, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να διασταυρωθεί με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης του στρατού για τον εντοπισμό τοποθεσιών.

Τα δεδομένα της Microsoft που εξέτασε το AP δείχνει ότι από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και μετά, ο ισραηλινός στρατός έχει κάνει εντατική χρήση εργαλείων μεταγραφής και μετάφρασης και μοντέλων Open AI, αν και δεν διευκρινίζει ποια.

Συνήθως, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μεταγράφουν και μεταφράζουν αποδίδουν καλύτερα στα αγγλικά.

Η OpenAI αναγνώρισε ότι το δημοφιλές μεταφραστικό μοντέλο Whisper με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο μπορεί να μεταγράψει και να μεταφράσει σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών, μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης φυλετικών σχολίων και βίαιης ρητορικής.

Είναι αξιόπιστα τα συστήματα AI του Ισραήλ;

Λάθη μπορεί να συμβούν για πολλούς λόγους που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, είπαν Ισραηλινοί στρατιωτικοί που έχουν εργαστεί με τα συστήματα στόχευσης και άλλοι ειδικοί στην τεχνολογία.

Οι υποκλοπές τηλεφωνικών κλήσεων που συνδέονται με το προφίλ ενός ατόμου περιλαμβάνουν την ώρα που κάλεσε το άτομο και τα ονόματα και τους αριθμούς όσων συμμετείχαν στην κλήση.

Αλλά χρειάζεται ένα επιπλέον βήμα για να ακούσετε και να επαληθεύσετε τον αρχικό ήχο ή να δείτε μια μεταφρασμένη μεταγραφή.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ένα άτομο που γνωρίζει αραβικά πρέπει να ελέγχει τις μεταφράσεις.

Ωστόσο, ένας αξιωματικός πληροφοριών είπε ότι είχε δει λάθη στόχευσης που βασίζονταν σε λανθασμένες μηχανικές μεταφράσεις από τα αραβικά στα εβραϊκά.

Οι κινήσεις της Ελλάδας

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ζούμε σε μια εποχή  καθολικής RMA (revolution in military affairs), επανάστασης στις στρατιωτικές υποθέσεις, όπου πλέον η τεχνολογία με την μορφή της τεχνητής νοημοσύνης AI, υποκαθιστά ολοένα και περισσότερο τους Στρατιωτικούς ηγέτες, καθοδηγώντας τις αποφάσεις-επιλογές τους στο πεδίο της μάχης.

Άποψή μας είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να "χάσει το τρένο των παραπάνω εξελίξεων" και θα πρέπει να εκπαιδεύσει το ταχύτερο δυνατόν σε Σχολεία Αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της στην ΑΙ, κλείνοντας παράλληλα συνεργασίες με Αμερικανικούς και Ευρωπαϊκούς τεχνολογικούς κολοσσούς, στα πρότυπα του Ισραήλ.

Επίσης θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τις άριστες σχέσεις της με το Ισραήλ, προκειμένου να αποκομίσει την εμπειρία του στη χρήση της AI για πολεμικές επιχειρήσεις.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν κατά την άποψή μας το κλειδί για την επικράτησή μας έναντι της Τουρκίας σε μια μελλοντική αναμέτρηση μαζί της.

 

 

 

Tags
Back to top button