Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Η ΕΕ ετοιμάζεται για το ψηφιακό ευρώ! Ετοιμαστείτε για το τέλος της εποχής των μετρητών και την "μαύρη" εργασία

Η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι μιας τεράστιας αλλαγής, μιας επανάστασης στις πληρωμές που αναμένεται να αναδιαμορφώσει ριζικά την οικονομική μας πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα να προετοιμαστούν: από το 2029, το Ψηφιακό Ευρώ θα γίνει αποδεκτό ως νόμιμο χρήμα σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η μετάβαση, φαινομενικά απλή, κρύβει πίσω της έναν κρυφό κίνδυνο: το πιθανό τέλος της εργασίας "μαύρου χρήματος" και η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας που θα ακολουθήσει.

Αλεξάντερ Ντούγκιν: Ο νέος "γενικός Αρμαγεδδών" της Ρωσίας και η επικείμενη σύγκρουση με τη Δύση

 

Το ψηφιακό ευρώ: Ο προάγγελος της αλλαγής – και της αβεβαιότητας

Η εισαγωγή του Ψηφιακού Ευρώ δεν αφορά μόνο τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης. Θα επηρεάσει κάθε πτυχή της οικονομίας, αφήνοντας ελάχιστες εξαιρέσεις για τους πάγκους στις λαϊκές αγορές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η ΕΕ το προωθεί ως στρατηγική προτεραιότητα, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από αμερικανικές υπηρεσίες πληρωμών όπως η Visa και η Mastercard. Ωστόσο, πίσω από την επίφαση της αυτονομίας και της τεχνολογικής προόδου, κρύβονται δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες για νέα τεχνικά συστήματα και τερματικά πληρωμών, ένα βάρος που θα επιβαρύνει τόσο τους λιανοπωλητές όσο και τις τράπεζες, όπως  

Οι έμποροι, όπως αναφέρει ένας συναλλασσόμενος, βρίσκονται «μεταξύ ελπίδας και αγωνίας». Η ελπίδα για χαμηλότερο κόστος συναλλαγών και μεγαλύτερο ανταγωνισμό αντιπαρατίθεται στην αβεβαιότητα για την τεχνική εφαρμογή, το κόστος και, το κυριότερο, τις ανυπολόγιστες κοινωνικές επιπτώσεις.

Τι ζούμε; Πανηγύρι στην Αμοργό διαλύθηκε με φωνές, σκοτάδι και ξύλο για συνθήματα στην Παλαιστίνη (βίντεο)

Το σκοτεινό μέλλον της εργασίας: Όταν το ψηφιακό ευρώ χτυπάει την Παραοικονομία

Εδώ κρύβεται η δραματική αλήθεια που πολλοί επιλέγουν να αγνοήσουν. Η πλήρης επικράτηση των ψηφιακών πληρωμών και η σταδιακή κατάργηση των μετρητών –ένας φαινομενικά αναπόφευκτος στόχος του Ψηφιακού Ευρώ– σημαίνει το τέλος για ένα μεγάλο μέρος της παραοικονομίας. Ενώ για κάποιους αυτό μπορεί να ακούγεται θετικό, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη και δυσοίωνη.

Πάμπολλες θέσεις εργασίας, ειδικά σε τομείς όπου η εργασία "μαύρου χρήματος" είναι διαδεδομένη –όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες καθαρισμού και πολλές μικρές επιχειρήσεις– θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο. Όταν κάθε συναλλαγή είναι καταγεγραμμένη και ανιχνεύσιμη, η δυνατότητα για "μαύρη" εργασία εκμηδενίζεται. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που βασίζονται στην ανεπίσημη εργασία για να επιβιώσουν, θα βρεθούν ξαφνικά άνεργοι και χωρίς εισόδημα.

  • Πολλές μικρές επιχειρήσεις που επιβιώνουν χάρη στην ευελιξία της παραοικονομίας, θα αντιμετωπίσουν αβάσταχτο κόστος και θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

  • Η κοινωνική ανισότητα θα διευρυνθεί, καθώς οι λιγότερο ευνοημένοι, αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά συστήματα ή δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, θα αποκλειστούν περαιτέρω.

Η υπόθεση ότι η απώλεια αυτών των θέσεων εργασίας θα αντισταθμιστεί από νέες ευκαιρίες είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αισιόδοξη και στην χειρότερη, επικίνδυνη. Η ταχύτητα και η έκταση της μετάβασης δεν αφήνουν περιθώρια για ομαλή προσαρμογή.

Τέλος η οδήγηση για τους ηλικιωμένους! Ποιοι θα χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67

Η ψηφιακή δικτατορία των πληρωμών: Ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής επίβλεψης

Πέρα από την οικονομική καταστροφή, η κατάργηση των μετρητών εγκυμονεί έναν ακόμα, ίσως μεγαλύτερο, κίνδυνο: τον πλήρη έλεγχο κάθε οικονομικής μας κίνησης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη θέσει τα τεχνικά θεμέλια. Όταν κάθε πληρωμή είναι ψηφιακή, κάθε συναλλαγή είναι καταγεγραμμένη, και η ιδιωτικότητα εξαφανίζεται. Η κυβέρνηση, οι τράπεζες, και οι μεγάλες εταιρείες θα έχουν πλήρη εικόνα για το πώς ξοδεύουμε τα χρήματά μας. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε έναν εφιαλτικό κόσμο όπου η οικονομική ελευθερία περιορίζεται και η δυνατότητα για διαφωνία ή αντίσταση μπορεί να κατασταλεί μέσω της οικονομικής πίεσης.

Η ιστορία των Lidl που προσθέτουν ταμεία με προσωπικό στις περιοχές αυτοεξυπηρέτησης, φαντάζει ως μια μικρή παρηγοριά σε έναν κόσμο που οδεύει προς την πλήρη αυτοματοποίηση και την αντικατάσταση της ανθρώπινης επαφής. Το Ψηφιακό Ευρώ αντιπροσωπεύει πράγματι τη μεγαλύτερη επανάσταση στις ευρωπαϊκές πληρωμές από την εισαγωγή του ίδιου του νομίσματος. Ωστόσο, το ερώτημα δεν είναι μόνο αν θα είναι επωφελές για τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές. Το πραγματικό ερώτημα είναι: ποιο τίμημα θα πληρώσει η κοινωνία στο σύνολό της, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, για αυτή την ψηφιακή μετάβαση που απειλεί να αλλάξει τον πυρήνα της οικονομικής ελευθερίας και της εργασίας όπως την ξέραμε;

 

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button