Μια από τις πιο ιδιαίτερες υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος αποκαλύπτεται μέσα από τη διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα, που περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία από τη δικογραφία για τη δράση της περιβόητης εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στα Μέγαρα και εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Το δίκτυο, που περιλάμβανε απάτες, τοκογλυφία, εκβιασμούς και ξέπλυμα χρημάτων, κατάφερε να αποσπάσει από ένα μόνο άτομο ποσό που ξεπερνά τις 820.000 ευρώ, με μεθόδους που εξέπληξαν ακόμη και τους αστυνομικούς που ανέλαβαν να αποκαλύψουν την δράση του.
Σύμφωνα με τη διάταξη που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr, κεντρικό πρόσωπο στο κύκλωμα ήταν η Μαρία Καρυοφυλλάκη, η οποία παρίστανε το μέντιουμ για να εξαπατήσει έναν ηλικιωμένο αποσπώντας του τεράστια χρηματικά ποσά. Από το 2015 έως σήμερα, η Καρυοφυλλάκη κατάφερε να πείσει το θύμα ότι είχε «μεταφυσικά προβλήματα» που απαιτούσαν λύσεις ... υψηλού κόστους. Αρχικά, τα χρήματα προέρχονταν από την περιουσία του ηλικιωμένου, αλλά σύντομα αναγκάστηκε να δανειστεί μεγάλα ποσά από τρίτους για να ικανοποιήσει τις συνεχείς απαιτήσεις της.
Η Καρυοφυλλάκη δεν έδρασε μόνη της. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι συνεργοί της, Β.Χ και Ιωάννης Χατζής, έπαιξαν κομβικό ρόλο στη συνέχιση της απάτης. Ο Β.Χ που κατηγορείται για τοκογλυφία, αρπαγή και εκβιασμό, πίεζε συστηματικά το θύμα για την αποπληρωμή των δανείων. Ο Χατζής, από την άλλη, χρησιμοποιούσε τις οικονομικές του διασυνδέσεις για τη μεταφορά των χρημάτων, ενώ φέρεται να διοχέτευε τα ποσά σε στοιχηματικές πλατφόρμες για να αποκρύψει την παράνομη προέλευσή τους. Ο Επαμεινώνδας Δαγρές, επίσης κατηγορούμενος, φέρεται να λειτουργούσε ως συντονιστής της οργάνωσης, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της.
Η δέσμευση των λογαριασμών
Η διάταξη της Αρχής διατάσσει τη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων συγγενικών και τρίτων προσώπων. Ειδική αναφορά γίνεται στην Ειρήνη Τσακίρη, της οποίας οι λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρυψη και τη μεταφορά των παρανόμων κερδών. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι σημαντικό μέρος των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα διοχετεύτηκε σς στοιχηματικές πλατφόρμες σε μια συντονισμένη προσπάθεια να «ξεπλυθούν» τα χρήματα μέσω του διαδικτυακού στοιχήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διάταξης, οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για τη συστηματική χρήση τραπεζικών λογαριασμών και επενδυτικών προϊόντων, στους οποίους αναμίγνυαν τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητές τους με νόμιμα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να καταστήσουν δυσδιάκριτη την προέλευσή τους. Ενδεικτικά, δεσμεύθηκαν λογαριασμοί με ποσά που ξεπερνούν τις 80.000 ευρώ, ενώ σημαντικά ποσά εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς τριών τραπεζών. Μάλιστα, οι αρχές προχώρησαν και σε δέσμευση θυρίδων θησαυροφυλακίου, οι οποίες φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τη φύλαξη μετρητών που προέρχονταν από την παράνομη δραστηριότητα.
Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, καθώς εκτιμάται ότι η συμμορία μπορεί να έχει εξαπατήσει περισσότερα θύματα που δεν έχουν ακόμα καταγγείλει τις απώλειες τους. Παράλληλα, εντείνονται οι έρευνες για τη σύνδεση της ομάδας με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα ύπαρξης συνεργών εκτός των γνωστών μελών.
Τα μέλη της συμμορίας αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, τοκογλυφία, εκβίαση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.