Μπορεί η τάση για fitness και υγιεινή διατροφή να αποβεί μοιραία για την υγεία μας; Ακούγεται οξύμωρο, αλλά, απ’ ότι φαίνεται, ναι.
Το «fitness» και το «healthy eating» έχουν πάψει να είναι ένας τρόπος ζωής που ακολουθείται απόκλειστικά από επαγγελματίες, αλλά μια τάση που (συνεχίζεται να) εξαπλώνεται όπως η φωτιά σε ένα δάσος: ραγδαία. Έτσι, έχουμε αρχίσει να τρώμε καλύτερο και μεγαλύτερο πρωινό, να αποφεύγουμε τα ντελίβερι, να πηγαίνουμε Crossfit, γιόγκα και πιλάτες, να αγοράζουμε προϊόντα χωρίς γλουτένη, να επισκεπτόμαστε τις βιολογικές λαϊκές αγορές και -εννοείται- να φροντίζουμε να δίνουμε τα διαπιστευτήρια των προσπαθειών μας στα social media.
λα καλά μέχρι εδώ, μόνο που, όπως κάθε τι που περνάει στη σφαίρα του υπερβολικού, δεν θα μπορούσε να μην έχει συνέπειες. Μερικοί άνθρωποι, από την προσπάθεια τους να τρέφονται όσο πιο υγιεινά γίνεται, έχουν περάσει στο άλλο άκρο. Αυτό της εμμονής.
Η ορθορεξία ή orthorexia nevrosa, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι ένας τύπος διατροφικής διαταραχής που περιγράφει τη, υπερβολικά αυστηρή, σχεδόν νοσηρή, προσήλωση κάποιων ανθρώπων στην υγιεινή διατροφή. Δεν το κάνουν για να αδυνατίσουν, Το κίνητρό τους δεν είναι το να αδυνατίσουν, αλλά το να μην φθείρουν τον οργανισμό τους. Έτσι, αποφεύγουν το παραμικρό θα μπορούσε να μην είναι ωφέλιμο για το σώμα τους.
Shutterstock
Shutterstock
Συνήθως ξεκινά σαν μια προσπάθεια να τρώμε πιο υγιεινά, αλλά όσοι καταλήγουν να πάσχουν από αυτή, έχουν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα διατροφής (με πολύ συγκεκριμένα ωράρια και τροφές), αποκλείοντας συχνά ολόκληρες ομάδες τροφών από αυτό και «τιμωρώντας» τον εαυτό τους με επίπονη άσκηση, αν τελικά, ξεφύγουν.
Προς το παρόν, δεν έχει καταγραφεί ως κλινική περίπτωση, αλλά Εθνικός Οργανισμός Διατροφικών Διαταραχών της Αμερικής αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι παλεύουν με τα συμπτώματα της. Επειδή μάλιστα είναι σε επίπεδο έρευνας ακόμα, έχει συντάξει ένα στοχευμένο ερωτηματολόγιο. Όσα περισσότερα «ναι» απαντήσετε, τόσο πιο πιθανό είναι να είστε θύμα της συγκεκριμένης διαταραχής. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλό να κλείσετε ραντεβού το διατροφολόγο ή το γιατρό σας πριν η κατάσταση φτάσει σε σημείο να γίνει αληθινό πρόβλημα.
1.Υπάρχουν στιγμές που εύχεστε να μπορούσατε να φάτε ό,τι θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για την ποιότητα των τροφίμων;
2. Έχετε ευχηθεί ποτέ να μη χρειαζόταν να φάτε ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο να περάσετε με ασχολίες και ανθρώπους που σας αγαπούν;
3. Μήπως δυσκολεύεστε ή αρνείστε να φάτε ένα γεύμα που δεν έχει ετοιμαστεί από εσάς;
4. Ψάχνετε, διαβάζετε, ενημερώνεστε τακτικά για τους τρόπους με τους οποίους μερικά τρόφιμα μπορούν να αποδειχθούν ανθυγιεινά για σας;
5. Μήπως οι στιγμές με τους αγαπημένους σας, το παιχνίδι και η δημιουργικότητα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα προκειμένου να μην αποκλίνετε από τις διατροφικές σας συνήθειες;
6. Αισθάνεστε ενοχή ή καταλήγετε να αυτοτιμωρείστε όταν ξεφεύγετε από το πρόγραμμα σας;
7. Νιώθετε ότι η ζωή σας είναι υπό έλεγχο όταν τηρείτε τη σωστή διατροφή;
8. Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να νιώθει υπόδειγμα σωστής διατροφής και να αναρωτιέστε πώς οι άλλοι μπορούν να τρώνε έτσι όπως τρώνε;