Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΔΕΗ αποσύρει τις μονάδες λιγνίτη ως το 2026 - Άγνωστο το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5

Η ΔΕΗ σκοπεύει να αποσύρει τις μονάδες λιγνίτη ως το 2026, στα πλαίσια της νέας της στρατηγικής που παρουσίασε χθες (27.6.2024) στη γενική συνέλευση η διοίκηση.

Όπως αναφέρει το newsit.gr, Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, προκύπτει το ερώτημα τι θα συμβεί με τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία μπήκε μόλις το τελευταίο έτος σε δοκιμαστική λειτουργία.

Προ ημερών ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι δεν αναμένει πως η μονάδα θα αλλάξει καύσιμο ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον, για παράδειγμα ως μονάδα φυσικού αερίου.

ΔΕΗ: Οι πράσινες επενδύσεις ρίχνουν το κόστος για τους καταναλωτές

Ως εκ τούτου, άγνωστο παραμένει σήμερα το τι θα συμβεί με αυτή την επένδυση, η οποία ήταν της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι λιγνιτικές μονάδες αποτελούν πλέον βάρος για τη ΔΕΗ, καθώς αποτελούν τους ακριβότερους σταθμούς στο ελληνικό σύστημα εφόσον επιβαρύνονται με το υψηλό κόστος των εκπομπών CO2.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει ακόμα ένα οικονομικό κίνητρο να τις αποσύρει, καθώς είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια πράσινη ρότα με όσο το δυνατόν χαμηλότερες εκπομπές κάθε χρόνο προκειμένου να εξασφαλίζει τις στοχεύσεις που θέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις μέρες μας για το δανεισμό.

Η επιχείρηση δίνει μάχη τα τελευταία χρόνια για να παραμείνει σε πορεία επίτευξης αυτών των στόχων και φιλοδοξεί στο μέλλον να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα μέσω της μετεξέλιξης του χαρτοφυλακίου της.

Όπως ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6 GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.

Tags
Back to top button