Την απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ αποφάσισε η Δανία, όντας έτσι η πέμπτη χώρα της Ευρώπης που εισάγει στη νομοθεσία της μια τέτοια διάταξη.
Υπέρ του νομοσχεδίου, που προώθησε ο κεντροδεξιός συνασπισμός, ψήφισαν 75 βουλευτές, έναντι 30 που ψήφισαν αρνητικά.
Η νομοθεσία απαγορεύει κάθε ενδυμασία που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο και δεν υπάρχει «βάσιμος λόγος» γι' αυτό, όπως είναι ο κρύος καιρός ή η τήρηση νόμων όπως η χρήση κράνους σε μοτοσικλέτες.
Ωστόσο, οι πολιτικοί επιμένουν ότι ο νόμος δεν αφορά κάποια θρησκεία, αν και έχει γίνει γνωστός ως «νόμος απαγόρευσης της μπούρκας».
Τα μαντήλια, τα τουρμπάνια και τα καπέλα που φορούν οι Εβραίοι δεν επηρεάζονται από τη νομοθεσία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι είναι πλέον στο χέρι της αστυνομίας να χρησιμοποιήσει την «κοινή λογική» στην εφαρμογή του νόμου, με έναρξη ισχύος την 1η Αυγούστου.
Οι ποινές για τις παραβάσεις
Οι παραβάτες του νόμου κινδυνεύουν με πρόστιμο ή και φυλάκιση. Εάν εντοπιστούν για πρώτη φορά, ενδέχεται να τους επιβληθεί πρόστιμο 135 ευρώ. Σε επανειλημμένες παραβιάσεις, ενδέχεται να τους επιβληθεί πρόστιμο 1.350 ευρώ ή ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μηνών.
Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι κάθε πρόσωπο που εξαναγκάζει ένα άλλο να φορά οτιδήποτε καλύπτει το πρόσωπό του με βία ή απειλές μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο ή φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
Παρόμοια νομοθεσία έχει υιοθετήσει η Αυστρία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία, ενώ οι μισές περιφέρειες της Γερμανίας έχουν απαγορεύσει σε δασκάλους ή δημόσιους λειτουργούς να φορούν καλύμματα στο πρόσωπο.