Η Βρετανία έχει εμπλακεί σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις, ώστε να αποτελέσει μέλος της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου του Ειρηνικού (TPP), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times.
Πρόκειται για προσπάθεια του Λονδίνου να διευρύνει τις εξαγωγικές του αγορές μετά το Brexit και την απώλεια ελεύθερης πρόσβασης στη σημαντικότερη αγορά για τη Βρετανία. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν αυτή η κίνηση να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά τής Ε.Ε. των «27».
Πρόθεση
Τη βρετανική πρόταση για συμμετοχή της Βρετανίας στην TPP προωθεί ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ και εφόσον ευοδωθεί η Βρετανία θα γίνει το πρώτο κράτος-μέλος που δεν θα συνορεύει με οποιαδήποτε περιοχή του Ειρηνικού. Τον Ιανουάριο του 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού. Τα εναπομείναντα μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και του Μεξικού, είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Νοέμβριο να συνεχίσουν με νέα συμφωνία. Τώρα το Λονδίνο ελπίζει ότι η πρόθεσή του να συμμετάσχει στην TPP θα γίνει ευνοϊκά δεκτή από τις υπόλοιπες χώρες που θα θελήσουν να αντικαταστήσουν το μεγαλύτερο μέλος της συμφωνίας (ΗΠΑ) με μια οικονομία του G7. Ο Γκρεγκ Χαντς, υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, λέει στους FT πως δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός στις χώρες που θα μπορούσαν να προσχωρήσουν στην TPP.
Αντιδράσεις
Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιον ότι η προσχώρηση της Βρετανίας στην TPP δεν θα γίνει προτού ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της συμφωνίας και συμφωνήσει το Λονδίνο το είδος της εταιρικής σχέσης που θα έχει με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αξιωματούχος χώρας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της νέας TPP αναφέρει στους FT πως είναι «υπερβολικά νωρίς» να συζητηθεί η προσχώρηση της Βρετανίας και μάλιστα προτού να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών για αποχώρηση από την Ε.Ε. Θεωρητικά η μελλοντική εταιρική σχέση Βρετανίας - Ενωσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020, αν υπολογίσει κανείς και τη διετή μεταβατική περίοδο. Η Βρετανία δεν επιτρέπεται να υπογράψει εμπορική συμφωνία για όσο διάστημα παραμένει μέλος της Ε.Ε., δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Είναι πιθανό πως ακόμη και η άτυπη διαπραγμάτευση στην οποία έχει επιδοθεί το Λονδίνο θα προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες και στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα επέκρινε το ενδιαφέρον της βρετανικής κυβέρνησης στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου του Ειρηνικού (TPP), με τον σκιώδη υπουργό Εμπορίου Μπάρι Γκάρντινερ να δηλώνει στους FT πως η κυβέρνηση καλά θα έκανε να επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.