Οι αρχές τις Βόρειας Κορέας παρέδωσαν στις ΗΠΑ τις σορούς Αμερικανών πεσόντων στον πόλεμο της Κορέας.
Ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τις σορούς αμερικανών στρατιωτών, πεσόντων κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-53), που παραδόθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ από τις στρατιωτικές αρχές της Βόρειας Κορέας, προσγειώθηκε σήμερα στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν απευθείας τηλεοπτικά δίκτυα.
Το μεταγωγικό προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Οσάν περί τις 05:00 (ώρα Ελλάδας). Στη βάση περίμεναν Aμερικανοί στρατιωτικοί για μια επίσημη τελετή.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα άρχισε να παραδίδει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σορούς Aμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον Πόλεμο της Κορέας, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα από μέρους της Πιονγκγιάνγκ για την εφαρμογή μιας από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη συνάντηση κορυφής του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το μεταγωγικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε τα λείψανα 50 ως 55 Aμερικανών στρατιωτικών.
Ο επαναπατρισμός των σορών στρατιωτικών που αγνοούνταν από την εποχή του πολέμου θεωρείται μικρή, αλλά πάντως διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης Τραμπ.
«Σήμερα, (ο Κιμ) κάνει εν μέρει πράξη τη δέσμευσή του στον Πρόεδρο για τον επαναπατρισμό των πεσόντων Αμερικανών στρατιωτικών. Μας ενθαρρύνουν οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας και η αλληλουχία ενεργειών που ευνοούν τις θετικές αλλαγές», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Το μεταγωγικό απογειώθηκε από τη Γουονσάν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, κατευθυνόμενο στη βάση Οσάν στη Νότια Κορέα, όπου προγραμματιζόταν μια τελετή επαναπατρισμού.
Η παράδοση των σορών συνέπεσε με την 65η επέτειο από τη σύναψη της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Ιουλίου 1953, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες. Πάντως, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης.
Η δέσμευση του Κιμ στη συνάντηση κορυφής ότι θα επαναπατρίζονταν οι σοροί θεωρήθηκε χειρονομία καλής θέλησης από μέρους της Πιονγκγιάνγκ. Αν και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από ό,τι ήλπιζαν ορισμένοι Aμερικανοί αξιωματούχοι, η παράδοσή τους αναζωογονεί τις ελπίδες πως θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν είχε δηλώσει πως ο επαναπατρισμός των σορών των Aμερικανών πεσόντων θα έδινε ώθηση στις συνομιλίες ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και στην Ουάσινγκτον.
Πάνω από 7.700 Aμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν εμπλακεί στον Πόλεμο της Κορέας συνεχίζουν να αγνοούνται μέχρι και σήμερα. Οι 5.300 από αυτούς είχαν χαθεί σε εδάφη που ανήκουν στη σημερινή Βόρεια Κορέα.