Νέο ζήτημα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας προέκυψε από την απόφαση της Άγκυρας να απαγορεύσει τον απόπλου όλων των τουριστικών ιστιοπλοϊκών σκαφών με προορισμό την Ελλάδα.
Η Αθήνα και ειδικά το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται την απάντηση της Ελλάδας. Όπως είπαν καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο newsbeast.gr, ακόμα και μέσα στην ημέρα αναμένεται και σχετική ανακοίνωση καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ασχολείται προσωπικά με το ζήτημα, μαζί με το επιτελείο του. Υπάρχουν δε εισηγήσεις προς τούτο σε συνεννόηση βέβαια με το υπουργείο Εξωτερικών.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης αντιδρά έντονα και η τουρκική κοινωνία των μικρασιατικών παραλίων.
Τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν για πολλούς Τούρκους, ιδιαίτερα για τους Σμυρνιούς τόπο ολιγοήμερων διακοπών τους ακόμα και διακοπών ενός Σαββατοκύριακου, χωρίς τους περιοριστικούς όρους όπως αυτοί της τεράστιας φορολόγησης στο αλκοόλ που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν. Αλλά και η οικονομία πολλών παράλιων πόλεων είναι συνδεδεμένη με ταξίδια Ελλήνων στις αγορές τους. Για παράδειγμα τα εβδομαδιαία παζάρια δέχονται χιλιάδες Έλληνες αγοραστές που φυσικά δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν.
Ήδη, στελέχη της τουρκικής αυτοδιοίκησης και των εμπορικών επιμελητηρίων της περιοχής μιλάνε για καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες απόφαση. Συνδέουν δε την πρακτική της κυβέρνησης Ερντογάν, με το γεγονός ότι το σύνολο των μικρασιατικών παραλίων αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν, δόθηκε εντολή για την άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών, δηλαδή των σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες, στις τουρκικές ακτές, με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Επίσης, ανακοίνωσε ότι από 12 Οκτωβρίου απαγορεύονται τα δρομολόγια από τα τουρκικά λιμάνια προς την Ελλάδα, δηλαδή προς τα ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλα ξεκίνησαν όταν -δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης στα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στη Ρόδο και στην Κω και την αντίστοιχη μικρή κίνηση στα τουρκικά παράλια- ιδιοκτήτες τουρκικών τουριστικών σκαφών πήγαιναν ως επισκέπτες στα νησιά και σε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα επιβίβαζαν επισκέπτες. Πουλούσαν ως «πειρατές» στην ουσία, «μαύρες» κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά με ότι αυτό συνεπάγονταν για την Ελληνική οικονομία.
Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η Ελλάδα προχώρησε στην κατάσχεση 11 τέτοιων σκαφών, με αποτέλεσμα η απόφαση της τουρκική κυβέρνησης να αποτελεί επί της ουσίας αντίποινα για αυτή την εξέλιξη.
Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός άφησε βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα, καθώς εξετάζεται επίσκεψή του στην Αθήνα.