«Η Απαγορευμένη Πόλη στο Μονακό» ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό την Παρασκευή 14 Ιουλίου και αποκαλύπτει μια από τις λαμπρές περιόδους μεγάλης ακμής της ιστορίας του κινεζικού πολιτισμού.
Όργανα αστρονομίας, κοστούμια όπερας, πανοπλίες, κράνη, θρόνοι, σφραγίδες, εργαστήρι πορσελάνης, λάκας και τεχνών του πινέλου: περίπου 200 εκθέματα προέρχονται από το παμπάλαιο ανάκτορο των Κινέζων αυτοκρατόρων και 50 αποτελούν δανεισμό από μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Κεντρικό σημείο της έκθεσης που φιλοξενείται στο συνεδριακό κέντρο Grimaldi Forum, είναι ένα καταπληκτικό πτυσσόμενο διαχωριστικό, αυθεντική κινεζική λάκα, που αποτελείται από 16 πλαίσια και εκτίθεται κατ’ αποκλειστικότητα στο Μονακό. Παρουσιάζει κατά μήκος των 10 μέτρων του παραδοσιακές μορφές βουδιστών μοναχών που φιλοτεχνήθηκαν από μάρμαρο και ελεφαντόδοντο και στο οπίσθιο μέρος, σχέδια συμβολικών φυτών δουλεμένα σε φύλλα χρυσού.
Το αριστούργημα αυτό υποβλήθηκε σε εργασίες αποκατάστασης στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης πριν επιστρέψει στις αυτοκρατορικές συλλογές και παραμείνει για πάντα εκεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Μονακό να προσελκύσει την Κίνα και τους πολλούς τουρίστες της: του χρόνου, στο Meridian Hall της Απαγορευμένης Πόλης, το Πριγκιπάτο θα εκθέσει με τη σειρά του στο Πεκίνο την ιστορία της δικής του δυναστείας, του Οίκου των Γκριμάλντι, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.