Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η αξιοπιστία των ΗΠΑ στο στόχαστρο – Οι αντιφατικές κινήσεις του Τραμπ ανησυχούν τους συμμάχους

Με έντονη και δραματική παρέμβαση, η συντακτική ομάδα της Wall Street Journal απευθύνει έκκληση στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει στην απομάκρυνση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ. Η εφημερίδα προειδοποιεί τον Λευκό Οίκο ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να έχει σοβαρότερες συνέπειες από την ήδη τεταμένη οικονομική κατάσταση. Οι συντάκτες σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «είναι συχνά δύσκολο να διακρίνει κανείς αν ο Πρόεδρος Τραμπ μιλάει σοβαρά ή απλώς επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή», υπογραμμίζοντας τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από τις πραγματικές του προθέσεις. «Αν όντως εννοούσε αυτό που είπε στους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες αυτή την εβδομάδα, ότι μπορεί να απολύσει τον Πάουελ, έχουμε μία συμβουλή: Μην το κάνετε», προσθέτει η εφημερίδα.

Στο ίδιο πνεύμα, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές του Κογκρέσου εκφράζουν την ανησυχία τους, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποπομπή του Πάουελ θα προκαλέσει «κύμα σοκ» στην αμερικανική οικονομία και θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η ασάφεια και οι αντιφατικές δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στην οικονομική πολιτική, αλλά και στη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι η αξιοπιστία της χώρας πλήττεται ακόμη και απέναντι σε συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, αν και η απομάκρυνση του Πάουελ θεωρήθηκε σχεδόν βέβαιη από τον Τύπο, στη συνέχεια διαψεύστηκε. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο με τις πληροφορίες για νέο κύμα δασμών που φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση.
 

Δασμοί με… επιστολή

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να στείλει μία μόνο επιστολή ενημερώνοντας περισσότερες από 150 χώρες για τους δασμούς που θα αντιμετωπίσουν, συμπληρώνοντας πως «όλα θα είναι τα ίδια για όλους, για αυτήν την ομάδα». Στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, στον Λευκό Οίκο, «δεν είναι μεγάλες χώρες και δεν κάνουν και τόσες πολλές δουλειές. Όχι σαν αυτές με τις οποίες έχουμε συμφωνήσει, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία» παρατήρησε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχει θέσει επιπλέον δασμό 10% σε όλες τις χώρες από τον περασμένο Απρίλιο.

Ωστόσο, διάχυτος είναι ο προβληματισμός για το εάν και κατά πόσο οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου θα είναι αποτελεσματικοί για την αμερικανική οικονομία, τη στιγμή που ποντάρει σε διμερείς συμφωνίες, προαναγγέλλοντας μια αντίστοιχη με την Ινδία.υτών στη νομισματική πολιτική και την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Η αναταραχή που προκαλεί η επέλαση των δασμών, πάντως, έχει κλονίσει τη διεθνή εικόνα του «Πλανητάρχη», αλλά και τα επίπεδα φερεγγυότητας των εξαγγελιών του, γεγονός που αποτυπώθηκε στον τρόπο που αντιμετώπισε το νέο τελεσίγραφο για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ δεν πρέπει να περιμένει 50 ημέρες για να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις στη Ρωσία, υποστήριξε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Μπάιμπα Μπράζε. «Θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα», ανέφερε σε συνέντευξή της στο περιθώριο του Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν, εξηγώντας από πλευράς της πως δεν έχει νόημα να δοθεί χρόνος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας χαιρέτισε την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου πως θα ενισχύσει το οπλοστάσιο της Ουκρανίας και ότι θα επιβάλει δευτερογενείς κυρώσεις έως και 100% σε χώρες που εξακολουθούν να έχουν εμπόριο με τη Ρωσία, εάν η Μόσχα δεν συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών. Παράλληλα, όμως, η Μπράζε δεν παραγνώρισε την αντοχή της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Δύση πρέπει να αυξήσει τα επίπεδα πίεσής της προς την Μόσχα, για να την οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Κυλά ο χρόνος υπέρ της Μόσχας

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε για το νέο τελεσίγραφό του προς την Μόσχα πως «δεν νομίζω ότι οι 50 ημέρες είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσε να είναι και νωρίτερα», όταν εκτίμηση της Λετονής Υπουργού Εξωτερικών είναι πως «αυτό που αναζητούμε είναι η άσκηση πίεσης στη Ρωσία και η αποδυνάμωση της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο. Δεν έχει να κάνει με τον ρωσικό λαό». «Πρέπει να αποδυναμωθεί η ρωσική πολεμική ικανότητα και τι κάνουν στο πεδίο της μάχης», κατέληξε.

Ταυτόχρονα, νέο τοπίο στη σχέση ΗΠΑ -ΕΕ αναμένεται να διαμορφώσουν οι επιπτώσεις από τους δασμούς, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί διμερής συμφωνία, καθώς από αυτούς αναμένεται να πληγούν περισσότερο χώρες με μεγάλες εξαγωγές προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία με την Ιταλία.

Παράλληλα, όμως, το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αντέξει την πίεση στο πεδίο της μάχης χωρίς νέα drones αποκλείουν οι στρατιωτικοί διοικητές του Κιέβου, ζητώντας να επισπευσθεί η νέα αμυντική ενίσχυση, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροχήματα συμβάλλουν καθοριστικά στη διακοπή της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, στην αναχαίτιση εναέριων απειλών, καθώς και στην επίθεση σε στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας.

 

Tags
Back to top button