Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη των πτηνών: Πόσο ασφαλή είναι τα αυγά το κοτόπουλο και το γάλα;

Το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών, που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους πτηνών τα τελευταία χρόνια, έχει εντοπιστεί και σε αγελάδες. Οι υγειονομικές αρχές, ωστόσο, τονίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια της εμπορικής προμήθειας γάλακτος, διότι το γάλα που φτάνει στα ράφια των σουπερμάρκετ και τελικά στο σπίτι του καταναλωτικού κοινού, είναι παστεριωμένο, σύμφωνα με το wikihealth.

Παρόλο που οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τη γρίπη των πτηνών είναι σπάνιες, εν τούτοις, οι ειδικοί διαμηνύουν ότι η παρατεταμένη ή η στενή επαφή με άρρωστα ζώα ενέχει κάποιο κίνδυνο μετάδοσης. Τι γίνεται όμως με την κατανάλωση αυγών και γαλακτοκομικών προιόντων;

Όπως είπαμε πιο πάνω και σύμφωνα με τον Keith Poulsen, DVM, PhD  κλινικός αναπληρωτής καθηγητής ιατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison School of Veterinary Medicine, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος από την κατανάλωση γάλακτος και αυγών, σε ότι αφορά τη γρίπη των πτηνών.

Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση γάλακτος κάτω από την σκιά της γρίπης των πτηνών;

Κάτω από την σκιά της γρίπης των πτηνών και δεδομένου ότι έχει εντοπιστεί και σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, είναι λογικό οι καταναλωτές να ανησυχούν για το κατά πόσον η κατανάλωση γάλακτος θα μπορούσε να τους μολύνει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αγελάδες που χρησιμοποιούνται για γαλακτοπαραγωγή, παρακολουθούνται στενά με την χρήση ενός ηλεκτρικού συστήματος που αξιολογεί την υγεία τους και μετρά την παραγωγή γάλακτος. Οι άρρωστες αγελάδες επισημαίνονται, απομακρίνονται και αποστέλλονται για θεραπεία. Το γάλα από αυτές τις αγελάδες, συνήθως απορρίπτεται, αλλίως, παστεριώνεται και χρησιμοποιείται ως τροφή για τα μοσχάρια.

Όπως εξήγησε η Jennifer J. Quinlan, PhD , εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια των τροφίμων και εκτελεστική διευθύντρια του Integrated Food Security Research Center στο Prairie View A&M University στο Τέξαςακόμη και αν τελικά ένας άνθρωπος καταναλώσει γάλα από μια μολυσμένη, αλλά ασυμπτωματική, αγελάδα με γρίπη των πτηνών, η παστερίωση στην οποία υποκεινται πριν φτάσει στα ράφια των υπεραγωρών, καταστρέφει όλα τα επιβλαβή παθογόνα, οπότε η ανθρώπινη μόλυνση είναι σχεδόν αδύνατη.

Όσον αφορά την επικινδυνότητα του μη παστεριωμένου γάλακτος ή του νωπού γάλακτος σε σχέση με τον ιό H5N1, οι επιστήμονες δεν έχουν στη διάθεσή τους πολλά στοιχεία και κατά συνέπεια δεν γνωρίζουν αν ο ιός στο μη παστεριομένο ή νωπό γάλα μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο, αλλά γνωρίζουν ότι το νωπό γάλα περιέχει διάφορα μικρόβια, τα οποία έχουν συσχετιστεί με διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως οι αποβολές, η νεφρική ανεπάρκεια ακόμη και ο θάνατος. Γενικά, το νωπό γάλα δεν συνηστάται για χρήση από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Για περισσότερη ασφάλεια, οι επιστήμονες προτείνουν τη χρήση μόνο παστεριωμένου γάλακτος.

Σε ότι αφορά το τυρί, οι κίνδυνοι από τη γρίπη των πτηνών παραμένουν ακόμη άγνωστοι, όμως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), απαιτεί την παλαίωσή του για 60 ημέρες πριν την πώληση, διάστημα κατά το οποίο οι ιοί και τα βακτήρια απενεργοποιούνται και δεν μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια. Για περισσότερη προστασία, ο Οργανισμός προτείνει στους παραγωγούς τυριών να αποφευγουν τη χρήση γάλακτος από άρρωστες ή εκτιθέμενες στον ιό αγελάδες.

Υγεία: Το φασόλι - βασιλιάς της πρωτεΐνης που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο

Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση αυγών εν όψει της γρίπης των πτηνών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, νοουμένου ότι η γρίπη των πτηνών είναι εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα στα κοτόπουλα, είναι σχεδόν απίθανον να καταφέρουν να εισέλθουν στην αγορά τυχόν μολυσμένα αυγά. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που μολυσμένα αυγά φτάσουν στα ράφια των σούπερμάρκετ, με κατάλληλες πρακτικές ασφαλείας, τα παθογόνα της γρίπης των πτηνών καταστρέφονται.

Οι πρακτικές ασφαλείας για θανάτωση των παθογόνων της γρίπης των πτηνών στα αυγά είναι οι ακόλουθες:

  • Αποφυγή κατανάλωσης ρευστών (όχι σφικτών) αυγών
  • Μαγείρεμα φαγητών με αυγά σε θερμοκρασία πάνω των 70 βαθμούς κελσίου
  • Αποθήκευση αυγών στο ψυγείο σε θερμοκρασία χαμηλότερη από 4 βαθμούς κελσίου, για έως και τρεις εβδομάδες

Σύμφωνα με την Quinlan, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ύπαρξη ιού της γρίπης των πτηνών στα αυγά, αλλά ακόμη και αν υπήρχε έστω και μια περίπτωση, το μαγείρεμά τους θα σκότωνε τον ιό.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση βοείου κρέατος και κοτοπούλου;

Σύμφωνα με τον Poulsen, η κατανάλωση βοείου κρέατος και κοτοπούλου είναι ασφαλής. Για περισσότερη ασφάλεια, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό τις εξής στρατηγικές μαγειρέματος:

  • Μαγείρεμα κοτοπούλου σε θερμοκρασία 73 βαθμων κελσίου
  • Μαγείρεμα κιμά βοείου κρέατος σε θερμοκρασία 71 βαθμων κελσίου
  • Μαγείρεμα ψητού κρέατος και μπριζόλων σε θερμοκρασία 62 βαθμων κελσίου

Σε γενικές γραμμές, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, ούτε από την κατανάλωση γάλακτος και αυγών, ούτε από την κατανάλωση βοείου κρέατος και κοτοπούλου. 

Πώς μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους;

Υγεία: Έρευνα δείχνει πως εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει το Πάρκινσον επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα

Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται στους ανθρώπους με την στενή επαφή τους με ένα μολυσμένο ζώο, είτε αυτό είναι νεκρό, είτε είναι ζωντανό.

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με γρίπη των πτηνών:

  • Αγγίζοντας ένα μολυσμένο ζώο
  • Αγγίζοντας τα περιττώματα του μολυσμένου ζώου
  • Ερχόμενος σε άμεση επαφή με το χώρο διαμονής του μολυσμένου ζώου

Επαναλαμβάνουμε ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να κολλήσει γρίπη των πτηνών τρώγοντας καλά μαγειρεμένα πουλερικά ή αυγά.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η γρίπη των πτηνών;

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης των πτηνών είναι τα ακόλουθα:

  • Υψηλός πυρετός
  • Ρίγος
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Πονοκέφαλος
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Διάρροια
  • Στομαχικός πόνος
  • Πόνος στο στήθος
  • Αιμορραγία από τη μύτη (ρινοραγία)
  • Αιμοραγία από τα ούλα
  • Κοκκινα μάτια

Μετά την έκθεση, χρειάζονται συνήθως τρεις με πέντε ημέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Ποια στελέχη της γρίπης των πτηνών υπάρχουν;

Υγεία: Τριπλάσιες νοσηλείες κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα σε δύο μήνες – Σε ποιο νοσοκομείο εντοπίζεται η μεγαλύτερη συρροή

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών, με τα περισσότερα να μην είναι σε θέση να μολύνουν τους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια, τέσσερα είναι τα κυριότερα στελέχη που προκαλούν ανησυχία για ανθρώπινη μόλυνση.

  • Το στέλεχος H5N1 (από το 1997)
  • Το στέλεχος H7N9 (από το 2013)
  • Το στέλεχος H5N6 (από το 2014)
  • Το στέλεχος H5N8 (από το 2016)

Αν και τα στελέχη H5N1, H7N9 και H5N6 δεν μολύνουν τους ανθρώπους εύκολα και συνήθως δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αρκετοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με πολλούς μάλιστα να έχουν πεθάνει μετά τη μόλυνσή τους.

Tags
Back to top button