Δείτε όλα τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για τις γονικές παροχές και δωρεές χρημάτων…
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι γονείς να βοηθούν οικονομικά τα παιδιά τους ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φορολογούμενων που προχωρούν στην αγορά ενός αυτοκινήτου ή ακόμα μιας κατοικίας με τα χρήματα που τους δίνουν οι γονείς τους, συγγενείς τους ή πιο σπάνια φιλικά τους πρόσωπα.
Τι γίνεται όμως όταν το παιδί υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν έχει τα εισοδήματα που απαιτούνται για να καλύψει τη δαπάνη αγοράς ενός αυτοκινήτου; Στην περίπτωση αυτή, θα φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύψει για την αγορά αλλά και την κατοχή του αυτοκίνητου. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει είναι σημαντικός. Επειδή οι περιπέτειες με την εφορία κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα καλό είναι όλοι να λαμβάνουν τα μέτρα τους νωρίς.
Γονικές παροχές σε χρήμα
Όταν οι γονείς δίνουν κάποια χρήματα στα παιδιά τους, αυτό ονομάζεται γονική παροχή. Η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ή με δήλωση στην εφορία του δωρητή.
Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που παρέχεται. Προσοχή! Ο φόρος 10% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ των χρημάτων που δωρίζονται.
Προθεσμία για την δήλωση είναι μέσα σε έξι μήνες, από την ημερομηνία της γονικής παροχής.
Παράδειγμα
Πατέρας δίνει στην κόρη του το ποσό των 5.000 ευρώ, για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση στην εφορία και να καταβληθεί φόρος για την παροχή που ανέρχεται σε 500 ευρώ (5.000 Χ 10%). Η δήλωση θα υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ, του πατέρα ενώ υπόχρεος καταβολής του φόρου των 500 ευρώ είναι η κόρη.
Δωρεές χρηματικών ποσών
Δωρεά χρηματικού ποσού θεωρείται όταν κάποιος (πλην γονέων) δίνει χρήματα σε κάποιον άλλο χωρίς αντάλλαγμα. Αυτό μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ή με δήλωση στην εφορία του δωρητή.
Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 20% ή 40% επί του ποσού που δωρίζεται ανάλογα με τη συγγένεια.
Η προθεσμία για την δήλωση είναι μέσα σε έξι μήνες, από την ημερομηνία της δωρεάς.
Παραδείγματα
1. Δωρεά από συγγενή β' βαθμού
Έστω ότι η θεία δίνει στον ανιψιό της το ποσό των 5.000 ευρώ, για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Η φορολογία της δωρεάς θα είναι 5.000 Χ 20% = 1.000 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, η δήλωση θα υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ. της θείας ενώ υπόχρεος καταβολής του φόρου των 1.000 ευρώ είναι ο ανιψιός.
2. Δωρεά από συγγενή γ' βαθμού ή ξένο
Έστω ότι Δημήτρης δωρίζει στον φίλο του Κώστα το ποσό των 5.000 ευρώ για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος αυξάνει σημαντικά και η δωρεά καθίσταται μη συμφέρουσα.
Συγκεκριμένα ο φόρος που θα προκύψει ανέρχεται σε 2.000 ευρώ (5.000 ευρώ Χ 40%).
Στη περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση στη Δ.Ο.Υ. του Δημήτρη ενώ το φόρο των 2.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ο Κώστας.
Βαθμοί συγγένειας για τον υπολογισμό του φόρου
Ανάλογα με τη συγγένεια ο φόρος γονικής παροχής ή δωρεάς χρηματικών ποσών ορίζεται ως εξής:
- 10% για γονείς, σύζυγο, τέκνα και εγγόνια.
- 20% για αδέλφια, ανίψια, θείοι, παππούς - γιαγιά, πεθεροί, δισέγγονα, προπάππους, προγιαγιά
- 40% για τους υπόλοιπους συγγενείς και όσους δεν έχουν καμία συγγένεια.