Ο Warren Buffett, όταν τον ρωτούν για πόσο κρατά μετοχές στο χαρτοφυλάκιό του, απαντά με την αγαπημένη του φράση: «για πάντα».
Υπό αυτή τη συνθήκη, συνεχίζει να έχει σημαντικά κεφάλαια επενδυμένα σε αμερικανικές εταιρείες.
Ωστόσο, δεν είχε ποτέ προηγουμένως αποσύρει τόσα κεφάλαια: έχει συσσωρεύσει μετρητά και ομόλογα ύψους 325 δισ. δολ.
Το κραχ έχει ξεκινήσει! Ετοιμαστείτε γιατί ξαφνικά η κυκλοφορία του χρήματος θα παγώσει και οι τράπεζες θα αρχίσουν να χρεοκοπούν
Για να κατανοήσετε το μέγεθος αυτού του αποθεματικού, σκεφτείτε ότι θα επέτρεπε στην Berkshire να αγοράσει πολλές από τις πιο πολύτιμες εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες, π.χ. Walt Disney, Goldman Sachs, Pfizer, General Electric ή AT&T, και θα άφηνε και υπόλοιπο, όπως αναφέρει η
Εκτός από το να αφήνει τα μερίσματα και τους τόκους να συσσωρεύονται στο ισολογισμό της, η εταιρεία έκλεισε επιθετικά δύο από τις μεγαλύτερες μετοχικές της θέσεις, την Apple και την Bank of America, τους τελευταίους μήνες.
Και, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, έχει σταματήσει να αγοράζει περισσότερες από τις μετοχές της Berkshire Hathaway.
Αυτό σημαίνει ότι απλοί επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί; Ίσως, αλλά μας λέει ακόμα περισσότερα για την ίδια την Berkshire.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, o Buffett και ο εκλιπών συνέταιρός του, Charlie Munger, δεν ξεπέρασαν την απόδοση της αγοράς κατά 140 φορές κάνοντας χρονομετρημένες κινήσεις.
Το πιο διάσημο ίσως ρητό του Munger είναι ο πρώτος κανόνας της σύνθετης απόδοσης: «Ποτέ μην τη διακόπτετε χωρίς λόγο».
Οι επενδυτές που παρακολουθούν στενά την Berkshire και ελπίζουν να επωφεληθούν από τη μαγεία της προσέχουν πολύ τι αγοράζει και πουλάει η εταιρεία, αλλά όχι τόσο το πότε.
Ωστόσο, ο φαινομενικά πάντα αισιόδοξος Buffett έχει ξαναγίνει επιφυλακτικός, λέγοντας ότι οι αγορές είναι υπερβολικά φουσκωμένες.
Να σημειωθεί, λέει η αμερικανική εφημερίδα, ο Trump συγκέντρωσε μεγάλο ποσό μετρητών τα χρόνια πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση - χρήματα που αξιοποίησε στρατηγικά.
Θα μπορούσε, επίσης, να σημαίνει ότι ο Buffett βλέπει αξία στο να έχει ρευστά διαθέσιμα ενόψει της επόμενης κρίσης ή της γενικότερης διόγκωσης της αγοράς;
Ναι, αλλά δεν το αποκαλύπτει, και οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν περισσότερες επιλογές από εκείνον.
Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται να πληρώσουμε 20% ή περισσότερο πάνω από την τιμή της αγοράς για να επενδύσουμε σε μια επιχείρηση, όπως θα έκανε η Berkshire σε μια εξαγορά.
Επίσης, μπορούμε να κινηθούν σε πολύ μικρότερες αγορές.
Για παράδειγμα, οι δεκαετείς προβλέψεις της Vanguard κυμαίνονται από 7% έως 9% ετησίως για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών εκτός ΗΠΑ και 5% έως 7% για τις αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.
Οι αλλαγές στην Berkshire είναι αναπόφευκτες, όμως - και όχι μόνο επειδή ο 94χρονος Buffett πλησιάζει στο τέλος της εξαιρετικής του καριέρας.
Ο Buffett δεν δίστασε να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους, κυρίως μέσω επαναγορών μετοχών, αλλά θεωρεί ότι ακόμα και η δική του μετοχή είναι υπερβολικά ακριβή για κάτι τέτοιο.
Η Berkshire έχει φτάσει σε μέγεθος που δεν μπορεί να επαναλάβει το μακροχρόνιο ρεκόρ της να αναπτύσσεται ταχύτερα από την αγορά.
Κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να επιστρέψει τα κεφάλαια στους μετόχους - πιθανώς μέσω μερίσματος, όπως υπολογίζει ο Mead.