Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γιοαχίμ Σάουερ: Όσα δεν ξέρουμε για τον κ. «Μέρκελ» (φωτό)

Ο Γιοαχίμ Σάουερ, είναι ο σύζυγος της Άνγκελα Μέρκελ, και σπάνια δίνει συνεντεύξεις. 

Χαρακτηριστικό είναι πως αν και η Μέρκελ είναι καγκελάριος από το 2005, χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια για να δώσει ο Γιοαχίμ Σάουερ την πρώτη του συνέντευξη. Δεν του αρέσει η δημοσιότητα. Σπάνιες είναι και οι δημόσιες εμφανίσεις του άλλωστε.

Η πρώτη του συνέντευξη, λοιπόν, δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην εφημερίδα Berliner Zeitung. Και δεν είχε να κάνει σε τίποτα με τη Μέρκελ και τη ζωή του δίπλα στην καγκελάριο. 

Είχε να κάνει το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και το γιατί δεν σκέφτηκε ποτέ να διαφύγει από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ο Γιοαχίμ Σάουελ είναι κβαντικός χημικός.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την αποχαιρετιστήρια διάλεξη του στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου. Εκεί εργάζονταν ως καθηγητής από το 1993. Εκεί είχε, επίσης, σπουδάσει πριν από 50 χρόνια, καθώς είναι εγκατεστημένο στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου.

Ο Γιοαχίμ Σάουερ και η ανατολική Γερμανία

Ο Σάουερ πήρε το διδακτορικό του σε ηλικία 25 ετών. Όπως λέει στην «Berliner Zeitung» ξεκίνησε νωρίτερα το σχολείο και αργότερα επωφελήθηκε από την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση της ανατολικής Γερμανίας το 1967. Το 1977 ξεκίνησε να δουλεύει στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας της Ακαδημίας Επιστημών στο Βερολίνο-Adlershof. 

Ως χημικός δεν εναντιώθηκε ποτέ ανοιχτά στο σύστημα της ανατολικής Γερμανίας.

Ως επιτυχημένος ερευνητής, ο Σάουερ πήρε το 1988 επίσημη άδεια για να επισκεφτεί το Κεντρικό Ινστιτούτο της Δυτικής Γερμανίας. Όταν ρωτήθηκε αν είχε σκεφτεί τότε να παραμείνει εκεί για πάντα ο Σάουερ απάντησε: «Τα παιδιά μου ήταν 12 και 14 ετών την εποχή εκείνη, άρα δεν είχα καμιά επιλογή… Δεν είμαι τέτοιος τύπος».

Ο Σάουερ έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Με την Άγκελα Μέρκελ δεν έχουν αποκτήσει παιδιά.

Όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου ο σύζυγος της Άνγκελα Μέρκελ ήταν 40 χρόνων. «Πάντα πίστευα ότι ήμουν τυχερός. Θα μπορούσα να αξιοποιήσω όλες τις δυνατότης», είπε, αλλά δεν πίστευε ότι μπορεί να έρχεται το τέλος της ΛΔΓ, ακόμα κι όταν το 1989 έβλεπε τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα δεν πίστευε ότι η πτώση θα γίνει τόσο γρήγορα. 

Πυρά για την ευρωπαϊκή εκπαίδευση

Στη συνέντευξή του ο Σάουερ επικρίνει τη Διαδικασία της Μπολόνια και τον Ευρωπαϊκό χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά τα προγράμματα σπουδών Bachelor και Master. «Έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της διδασκαλίας και οι κανονισμοί στην έρευνα έχουν γίνει σαν μαθήματα για μάγισσες», είπε.

Σύμφωνα με τον Σάουερ, η αξιολόγηση ανά εξάμηνο, με αυστηρή προσκόλληση σε ενότητες, οι οποίες πρέπει να πληρούν πολλά κριτήρια, προκαλεί άγχος στους καθηγητές.

Ως συνταξιούχος καθηγητής, πλέον ο Σάουερ, αφιερώνει τον χρόνο του σε άλλες εξωδιδακτικές ασχολίες. Συνεχίζει την έρευνά του στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, ταξιδεύει δίνοντας διαλέξεις σε όλον τον κόσμο και είναι σύμβουλος έρευνας σε αμερικανικό ινστιτούτο, το οποίο ασχολείται με τον διαχωρισμό των αερίων.

Tags
Back to top button