Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί το αρπακτικό της αβύσσου βρίσκεται στην επιφάνεια

Το ψάρι γνωστό ως ως "μαύρος διάβολος" (Melanocetus Johnsonii), εντοπίστηκε για πρώτη φορά μερικά χιλιόμετρα στα ανοικτά από τις ακτές της Τενερίφης, προκαλώντας κατάπληξη καθώς ζει σε μεγάλα βάθη στις τροπικές και υποτροπικές θάλασσες και τώρα το ερώτημα είναι πώς βρέθηκε στην επιφάνεια...

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες εικόνες, τις οποίες τράβηξε ο φωτογράφος David Jara Boguñá, ο οποίος τις δημοσίευσε στο προφίλ του στο Instagram μαζί με τη ΜΚΟ Condrik, η οποία ερευνά τους καρχαρίες στην περιοχή.

Στην ανάρτησή του σχολίασε:«Αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη παρατήρηση ενός ενήλικου δείγματος στον κόσμο στο φως της ημέρας και στα επιφανειακά ύδατα. Είναι ένα θρυλικό ψάρι που λίγοι άνθρωποι είχαν το προνόμιο να παρατηρήσουν ζωντανό».

Το αρπακτικό που ζει στα βάθη

Αυτό που κάνει την παρατήρηση ξεχωριστή είναι κυρίως το γεγονός ότι ο "μαύρος διάβολος" κινείται συνήθως σε βάθος τουλάχιστον 600 μέτρων. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Condrik, μέχρι στιγμής μόνο ενήλικα δείγματα είχαν εντοπιστεί νεκρά ή θανάσιμα τραυματισμένα από υποβρύχια. Ο "μαύρος διάβολος" είναι ένα αρπακτικό που ζει σε βάθη έως και 2.000 μέτρα. Χρησιμοποιεί το ραχιαίο του εξάρτημα γεμάτο βιοφωσφορίζοντα βακτήρια ως δόλωμα για να προσελκύσει το θήραμά του. Ακριβώς όπως παρουσιάζεται στην ταινία "Finding Nemo".

Γιατί βγήκε στην επιφάνεια

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί γιατί ήρθε τόσο κοντά στην επιφάνεια. Σύμφωνα με την υπόθεση του Ngo, το δείγμα του "μαύρου διαβόλου" μπορεί να έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια. Ή μπορεί να εκμεταλλεύτηκε ένα ανοδικό ρεύμα, το οποίο το έσπρωξε προς την επιφάνεια. Ή ίσως έτρεχε να ξεφύγει από κάποιο αρπακτικό.

 

Tags
Back to top button