Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιατί προκαλούν δέος στους Τούρκους οι δίδυμοι πύργοι του Ρωμιού (βίντεο)

Ενώ τα βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινούπολης είναι παγκοσμίως γνωστά και έχουν εξυμνηθεί από πολλούς μουσικούς, ένα άλλο κάστρο με δίδυμους πύργους που είναι πολύ άγνωστο, δεσπόζει στον Βόσπορο στην ασιατική ακτή και προκαλεί δέος στους Τούρκους για τους θρύλους του και για κάποιες «μυστήριες» βραδιές που στοιχειώνουν όλη την περιοχή και αυτή την Βασιλίδα των Πόλεων.

Το κάστρο αυτό με τους διασωθέντες δίδυμους πύργους χάνεται στον θρύλο της ιστορίας και όπως αναφέρουν οι ίδιοι ο Τούρκοι, πρέπει να έχει κτιστεί τον δέκατο τέταρτο αιώνα την περίοδο από το 1305 έως το 1348 στο σημερινό προάστιο του Beykoz στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης από όπου και δεσπόζει στον Βόσπορο. Στα τέλη του δεκάτου τετάρτου αιώνα το κάστρο αναφέρεται με θαυμασμό από τον Γενουάτη περιηγητή, Vincenzo Lercari.

Οι Τούρκοι το ονομάζουν «Yoros Rum Kalesi», αλλά η ονομασία αυτή, δηλαδή το Yoros όπως το παραδέχονται και οι ίδιοι, προέρχεται από την ελληνική λέξη Όρος, γιατί βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου από όπου φαίνεται από μεγάλη απόσταση.

Το μέρος αυτό έγινε τους τελευταίους αιώνες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θέατρο πολλών πολεμικών αναμετρήσεων. Το 1399 ο Γάλλος Mareşali Bıucicaut προσπάθησε να το καταλάβει χωρίς επιτυχία ενώ το 1414 ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος συγκέντρωσε στο κάστρο αυτό στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τους μουσουλμάνους εισβολείς από την Προύσα και τους απέκρουσε.

Σήμερα οι δίδυμοι πύργοι προκαλούν το δέος, καθώς φέρουν ανεξίτηλα το βυζαντινό χριστιανικό σύμβολο του Σταυρού για το οποίο όσες προσπάθειες, όπως αναφέρεται και αν έκαναν παλαιοτέρα οι μουσουλμάνοι δεν μπόρεσαν να το αφαιρέσουν

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τις νύχτες, όπως αναφέρουν οι ντόπιοι κάτοικοι, συχνά ακούνε περίεργες ψαλμωδίες μέσα από τους πύργους και κάπου κάπου αναβοσβήνουν κάποιες φλόγες από κεριά που κάποιος τα έχει ανάψει, σε εμφανές μέρος στους δίδυμους πύργους του «Αιώνιου Ρωμιού»!


www.nikosxeiladakis.gr

Tags
Back to top button