#whitewednesdays…Εάν δείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το hashtag το πιο πιθανό είναι πως θα συνοδεύεται από τη φωτογραφία ή ένα βίντεο στα οποία εμφανίζονται γυναίκες όλων των ηλικιών ντυμένες στα λευκά ή φορώντας λευκή μαντίλα. Και η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε Τετάρτη.
Πρόκειται για το νέο κίνημα στο οποίο συμμετέχουν οι υπερήφανες όσο όμως και καταπιεσμένες γυναίκες στο Ιράν που από την περίοδο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 μέχρι σήμερα βλέπουν το κράτος να καθορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς, ενδυμασίας, όλο το φάσμα της ιδιωτικής τους ζωής. Η επιβολή ενός συγκεκριμένου ενδυματολογικού κανόνα ίσως να φαντάζει το λιγότερο μπροστά σε όλους τους άλλους περιορισμούς. Αλλά η ίδια η μαντίλα όμως, είναι για πολλές από αυτές το ύψιστο σύμβολο της καταπίεσης που υφίστανται.
Και φυσικά θέλουν να το αποτινάξουν.
Η Masih Alinajad λοιπόν, ο «εγκέφαλος» και η πρωταρχική κινητήρια δύναμη πίσω από το My Stealthy Freedom ξεκίνησε αυτό το νέο κίνημα (#whitewednesdays) μέσω του οποίου οποίου οι γυναίκες στο Ιράν φορώντας συντονισμένα κάθε Τετάρτη λευκά ρούχα- και κυρίως λευκές μαντίλες- εκφράζουν σιωπηλά αλλά και εύγλωττα την αντίθεση τους στους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια του μεγαλύτερου κινήματος My Stealthy Freedom στο πλαίσιο του οποίου η Masih Alinajad έχει λάβει μέσα σε τρία χρόνια περισσότερες από 3.000 φωτογραφίες γυναικών που έχουν αφαιρέσει τις μαντίλες τους.
Ενώ όμως οι φωτογραφίες στο πλαίσιο του My Stealthy Freedom είχαν ληφθεί κρυφά προκειμένου να μην συλληφθούν οι γυναίκες από τις αρχές, τώρα το νέο κίνημα «Λευκά τις Τετάρτες» προσφέρει στις γυναίκες μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα.
Μέσα σε πέντε εβδομάδες, γυναίκες έχουν τραβήξει και στείλει στην Masih Alinajad εκατοντάδες βίντεο τα οποία έχουν ακόμη και 500.000 views. Σε αυτά όπως μπορούμε να δούμε οι γυναίκες μιλούν για την «φυλάκιση»- όπως αναφέρει μια εξ αυτών- που υφίστανται, εξηγούν γιατί θέλουν την κατάργηση της μαντίλας, διηγούνται τις δικές τους ιστορίες ενώ ξεχωρίσουν και τα σχόλια γυναικών με ιδιαίτερο χιούμορ όπως μιας γυναίκας που σχολιάζει «Μην με πάτε στον παράδεισο με το ζόρι. Μπορώ να επιλέξω μόνο μου τον τρόπο ζωής που μου ταιριάζει».
Υπάρχουν δε και φωτογραφίες γυναικών με τους συντρόφους τους, οι οποίοι στηρίζουν το κίνημα και τους αγώνες τους ενώ ξεχωρίζει η ανάρτηση ενός στρατιώτη που δηλώνει πως χρέος του δεν είναι να προστατεύει μόνο τη χώρα, αλλά και τα δικαιώματα της μητέρας και της αδερφής του. Ξεχωρίζουν όμως και τα βίντεο με ηλικιωμένες γυναίκες, ακόμη και 83 ετών, που περιμένουν ακόμη την κατάργηση της μαντίλας…
Σημειώνεται πως μέχρι το 1979 ήταν πολλές οι γυναίκες στο Ιράν που ντύνονταν βάσει των δυτικών προτύπων εμπλουτίζοντας συχνά της επιλογές τους τους ethnic στοιχεία από την πολύχρωμη περσική παράδοση. Όταν επιβλήθηκαν οι νέοι κανόνες ένδυσης (απαραίτητη η κάλυψη των μαλλιών, μαντό στο ύψος του γονάτου), η απαγόρευση του make up κα περίπου 100.000 είχαν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Πηγή: