Από την πρώτη στιγμή που ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήρθε στην επικαιρότητα, ξεκινώντας την απεργία πείνας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κρατήσει «αποστάσεις».
Η κίνηση των 15 στελεχών να γράψουν μια επιστολή στήριξης του φυλακισμένου απεργού πείνας αντιμετωπίστηκε με δυσφορία από την Κουμουνδούρου, που ναι μεν «δεν ξεχνά το αριστερό της παρελθόν», όμως παράλληλα επιθυμεί διακαώς να δείξει πως είναι μια «κυβερνητική δύναμη» και φυσικά να πάρει αποστάσεις από γεγονότα και ιδεολογίες που καταδικάζονται από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μιλήσει για «το κράτος δικαίου», με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα, όταν πλέον είχαν εκφράσει παρόμοια θέση αρκετοί πολιτικοί άλλων κομμάτων (ακόμα και της ΝΔ), η ένωση δικαστών και εισαγγελέων και διάφορες προσωπικότητες. Η έγνοια της Κουμουνδούρου ήταν, από το ξεκίνημα αυτής της ιστορίας, να μην «χρεωθεί» σχέσεις με τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις και σαφώς να μην «ταυτιστεί» με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διέκριναν «μια σαφή προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει εντυπώσεις», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κι υποστήριζαν πως «δεν θα παρασυρθούν» σε μια ευθεία αντιπαράθεση για το ζήτημα.
Η διάθεση αυτή όμως έμεινε τελικά στα… λόγια όταν ο Θοδωρής Δρίτσας έκανε την περίφημη δήλωση για την οποία έδωσε διευκρινήσεις λίγο αργότερα, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «εκτός εαυτού», με την «τρικλοποδιά», όπως την χαρακτήρισε του βουλευτή του.
Όπως μάλιστα έλεγαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όπως έλεγε «δεν μπορεί να βρίσκομαι πάντα εγώ υπόλογος», σημειώνοντας πως περιμένει πλέον από όλα τα στελέχη του, ιδιαίτερα τα πιο έμπειρα «να δείξουν αυτοσυγκράτηση».
Το γεγονός μάλιστα πως οι δηλώσεις αυτές συνέδεσαν με την ημέρα που παρουσιάζονταν το πρόγραμμα για το νέο ΕΣΥ έκανε ακόμη πιο… εκρηκτική την κατάσταση στην Κουμουνδούρου.
«Ας μιλάνε… μόνοι τους»
Ο τρόπος για να αποφύγει μια συζήτηση που τον φέρνει σε δύσκολη θέση είναι να μην δώσει «συνέχεια». Μετά την λιτή ανακοίνωση στην οποία «άδειασε» τον Θοδωρή Δρίτσα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν επανήλθαν στο θέμα αυτό « κι ούτε πρόκειται», όπως λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας που ζητούσε από τον ίδιο να λάβει θέση, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να τις αγνοήσει λέγοντας πως «εμείς θα επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα» και κυρίως στο ζήτημα της πανδημίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ακολουθήσει μια τακτική που λέει «θα τους αφήσουμε να μιλάνε μόνοι τους», ενώ ανεβάζουν στα ύψη την κριτική για την υγεία, την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και τα μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται.
Αυτή η επιλογή βέβαια δεν είναι τυχαία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών είναι πλέον δυσαρεστημένη με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας, γεγονός που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να «εκμεταλλευτεί».
Πότε Δρίτσας, πότε Πολάκης
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το επιτελείο του πάντως είναι πως η περίπτωση Δρίτσα δεν ήταν το μοναδικό… αυτογκόλ.
Όπως λένε χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου «το φαινόμενο να βρισκόμαστε από την θέση του κατήγορου σε αυτή του απολογούμενου γιατί κάποιος είπε το λάθος πράγμα, τη λάθος στιγμή γίνεται πλέον… επιδημία». Για την αντιμετώπιση του... φαινομένου πάρθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί η «επιθτροπή δεοντολογίας» την οποία απαρτίζουν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Όλγα Γεροβασίλη, όμως τα προβλήματα δεν τελείωσαν.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Παύλος Πολάκης με τις αναρτήσεις του στο θέμα του Δημήτρη Λιγνάδη έφερε τον Αλέξη Τσίπρα «απολογούμενο» στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «παλεύει» για να δημιουργήσει μια νέα εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του κόμματος της σύγχρονης αριστεράς, που μπορεί να απευθυνθεί σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κάνει «άνοιγμα» σε χώρους και κοινωνικές ομάδες με τις οποίες δεν είχε έως τώρα μεγάλη επαφή.
Στην προσπάθεια αυτή φαίνεται να μπαίνουν «εμπόδιο» τα ίδια του τα στελέχη και να τον τοποθετούν στην θέση του υπόλογου για το ύφος, τις δηλώσεις και τις θέσεις τους. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αντιληφθεί πως αυτό αποτελεί πρόβλημα κι όπως έλεγαν οι συνεργάτες του «δεν πρόκειται να το ανεχτεί άλλο».