Ο πόνος στα μάτια μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών αιτιών, όπως το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας, η επιπεφυκίτιδα, η ήπια ή η σοβαρή λοίμωξη, η μόλυνση των κόλπων και τα προβλήματα με το οπτικό νεύρο, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Ο γιατρός για να προσδιορίσει την αιτία του πόνου στα μάτια, λαμβάνει υπόψη το είδος του πόνου, αν δηλαδή μιλάμε για κάψιμο, για οξύ ή ήπιο πόνο, τη θέση του πόνου και τυχόν άλλα επιπρόσθετα συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και η ευαισθησία στο φως. Για παράδειγμα, ο οξύς πόνος, μπορεί να υποδηλώνει γρατσούνισμα του κερατοειδούς, σκληρίτιδα ή ραγοειδίτιδα, ενώ η βαθιά πίεση στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να υποδηλώνει γλαύκωμα.
Για την αντιμετώπιση του πόνου στα μάτια υπάρχουν σπιτικές θεραπείες, όμως ο πόνος που δεν υποχωρεί χρειάζεται αξιολόγηση από οφθαλμίατρο και χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.
Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του πόνου στα μάτια;
Υπάρχει μια ποικιλία αιτιών που προκαλούν πόνο στα μάτια, με τις περισσότερες να είναι θεραπεύσιμες. Ορισμένες από αυτές είναι οι ακόλουθες:
1. Απόξεση κερατοειδούς
Απόξεση κερατοειδούς ονομάζεται η γρατσουνιά στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Αυτές οι γρατσουνιές μπορούν να εμφανιστούν μόνες τους ή εξαιτίας ενός τραύματος. Για παράδειγμα ένας σκισμένος φακός επαφής θα μπορούσε να γρατσουνίσει τον κερατοειδή.
Ο πόνος που προκαλείται από την απόξεση του κερατοειδούς είναι τις πλείστες φορές σοβαρός και επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να διαβάζει, να οδηγεί ακόμη και τον ύπνο του. Πέραν από τον πόνο, η απόξεση του κερατοειδούς προκαλεί παράλληλα και ευαισθησία στο φως.
Για την θεραπεία της απόξεσης του κερατοειδούς, χρησιμοποιούνται μη στεροειδείς αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες (ΜΣΑΦ), που μειώνουν τον πόνο και την τριβή του κερατοειδούς. Τονίζεται ότι οι εν λόγω σταγόνες χρησιμοποιούνται μόνο για βραχυπρόθεσμο διάστημα, διότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στον κερατοειδή.
2. Σύνδρομο ξηροφθαλμίας
Υπ. Υγείας της Γάζας: Πάνω από 8.300 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά χτυπήματα
Ξηροφθαλμία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία δεν παράγονται αρκετά δάκρυα στα μάτια και αυτά που παράγονται εξατμίζονται πολύ γρήγορα, προκαλώντας στέγνωμα των ματιών και κατά συνέπεια ερεθισμό. Η ξηροφθαλμία προκαλεί κάψιμο, οξύ πόνο, κοκκίνισμα και ευαισθησία στο φως.
Για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας χρησιμοποιούνται τεχνητά δάκρυα, τζελ και αλοιφές. Για τη σοβαρή ξηροφθαλμία χρησιμοποιούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η τοπική κυκλοσπορίνη και η lifitegrast.
Πέραν από τα φάρμακα υπάρχουν και ορισμένες σπιτικές στρατηγικές που λειτουργούν ενάντια στην ξηροφθαλμία όπως:
-Χρήση υγραντήρα δωματίου
-Χρήση γυαλιών με ασπίδες στα πλάγια όταν υπάρχει αέρας
-Λιγότερος χρόνος έκθεσης στα κλιματιστικά και την θέρμανση
3. Βλεφαρίτιδα
Βλεφαρίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που δημιουργείται στα ωοθυλάκια των βλεφάρων, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο. Τα βασικότερα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας είναι τα ακόλουθα:
-Πρήξιμο στα βλέφαρα
-Φαγούρα και κοκκίνισμα στα βλέφαρα
-Ευαισθησία στο φως
-Νιφάδες που μοιάζουν με πιτυρίδα στα βλέφαρα
-Προβλήματα με τις βλεφαρίδες
-Ενόχληση στο μάτι σαν να υπάρχει κάτι στο εσωτερικό του
Σε γενικές γραμμές οι γιατροί συνιστούν τη χρήση μιας καθαρής, ζεστής κομπρέσας στα μάτια, δύο τρεις φορές την ημέρα, για 10 λεπτά τη φορά, για ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν τα συμπτώματα επιμένουν και δεν υποχωρούν μετά το πέρας μερικών ημερών, οι γιατροί συνταγογραφούν σταγόνες, τοπικές κρέμες ή αντιβιοτικά.
4. Ιγμορίτιδα
Ιγμορίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που επηρεάζει τους κόλπους, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και πόνο στα μάτια. Η ιγμορίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα αλλεργιών ή μόλυνσης των κόλπων.
Σε περίπτωση που η ιγμορίτιδα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης των κόλπων, παρατηρούνται επιπρόσθετα συμπτώματα όπως:
-Καταρροή
-Πονόδοντος
-Πόνος πίσω από τους βολβούς των ματιών
-Πόνος στο αυτί
Για την αντιμετώπιση του πόνου της ιγμορίτιδας χρησιμοποιούνται μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη. Αν η ιγμορίτιδα είναι αποτέλεσμα αλλεργίας, για την ανακούφιση του πόνου οι γιατροί συνταγογραφούν αντιισταμινικά ή στεροειδή ρινικά σπρέι. Αν η ιγμορίτιδα είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης, οι γιατροί συνταγογραφούν από του στόματος αντιβιοτικά.
5. Επιπεφυκίτιδα
Πολάκης: Αποκαλύψεις για το «φαγοπότι» στην Υγεία
Επιπεφυκίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που δημιουργείται στον επιπεφυκότα του ματιού, που στην πραγματικότητα είναι μια λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το εξωτερικό μέρος του βολβού του ματιού και το εσωτερικό του βλεφάρου.
Οι βασικότερες αιτίες της επιπεφυκίτιδας είναι οι αλλεργίες και οι λοιμώξεις. Ο πόνος της επιπεφυκίτιδας είναι καυστικός. Τα υπόλοιπα συμπτώματα που προκαλούνται από την εν λόγω κατάσταση εξαρτώνται από την αιτία της. Για παράδειγμα αν η επιπεφυκίτιδα είναι αποτέλεσμα ιού ή αλλεργίας, παρατηρούνται συμπτώματα όπως η δακρύρροια, η φαγούρα, το κοκκίνισμα και το πρήξιμο.
Για την ανακούφιση του πόνου της επιπεφυκίτιδας χρησιμοποιούνται υγρές κομπρέσες στα μάτια για 5-10 λεπτά τη φορά. Για την θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, χρησιμοποιούνται μη συνταγογραφούμενες ή συνταγογραφούμενες σταγόνες που μειώνουν την φαγούρα, το πρήξιμο και το κοκκίνισμα. Για τη θεραπεία της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας χρησιμοποιούνται αντιβιοτικές σταγόνες.
6. Λοίμωξη δακρυϊκού πόρου
Δακρυοκυστίτιδα ονομάζεται η μόλυνση στο σύστημα παροχέτευσης των δακρύων, η οποία προκαλείται από τον φράξιμο του δακρυϊκού πόρου από βακτήρια. Η δακρυοκυστίτιδα προκαλεί πόνο, κοκκίνισμα και φλεγμονή στην εσωτερική γωνιά του ματιού. Σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρούνται πυώδεις εκκρίσεις από τα μάτια και πυρετός.
Η δακρυοκυστίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές σταγόνες ή από του στόματος αντιβιοτικά.
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο οφθαλμικών λοιμώξεων;
Για να μειώσετε τον κίνδυνο οφθαλμικών λοιμώξεων, θα πρέπει να εφαρμόζετε καλές πρακτικής υγιεινής, όπως:
-Καλό πλύσιμο χεριών πριν το άγγιγμα των ματιών, πριν το μακιγιάζ των ματιών και πριν την τοποθέτηση φακών επαφής.
-Αποφυγή κοινής χρήσης οφθαλμικών σταγόνων.
-Αποφυγή κοινής χρήσης καλλυντικών προϊόντων και μακιγιάζ για τα μάτια.
-Καλό ξέπλυμα του μακιγιάζ των ματιών, με καθαρό πανί, πριν τον ύπνο.
-Καλός καθαρισμός των φακών επαφής, με βάση τις οδηγίες του οφθαλμίατρου.
-Αποφυγή αγγίγματος της άκρης του σταγονόμετρου στο μάτι.
Πώς θα προστατεύσετε γενικά τα μάτια σας από τους τραυματισμούς;
Ορισμένες από τις αιτίες που προκαλούν πόνο στα μάτια μπορούν να προληφθούν μέσω μέτρων προστασίας των ματιών.
Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα:
-Αποφυγή κοιτάγματος απευθείας στον ήλιο, ακόμη και όταν υπάρχει έκλειψη ηλίου.
-Κατά τον ψεκασμό, η ακροφυσία πρέπει να είναι γυρισμένη μακριά από το πρόσωπο.
-Καλό πλύσιμο χεριών μετά τη χρήση οικιακών χημικών ουσιών και πριν το άγγιγμα των ματιών.
-Χρήση γυαλιών ηλίου που εμποδίζουν τις ακτίνες UVA και UVB, ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες.
-Χρήση προστατευτικών γυαλιών κατά τη διάρκεια επικίνδυνων εργασιών ή δραστηριοτήτων όπως η σιδεροκόλληση ή η ξυλουργική.