Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιατί κλείνει η Τουρκία την Αγία Σοφία για πολλά χρόνια;

Το κλείσιμο της αποφάσισε η Άγκυρα.

Η ανακοίνωση, η οποία πλέον έγινε επίσημα και κάνει λόγο για εκκίνηση των διαδικασιών έργων συντήρησης, σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης του ιστορικού χριστιανικού τόπου λατρείας που λειτουργεί ως τέμενος από το 2020, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες.

Τα προαναφερθέντα έργα, σύμφωνα με τους κρατικούς αξιωματούχους τουλάχιστον, αναμένεται να διαρκέσουν πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως και για «δύο γενιές» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η είδηση που δημοσιεύθηκε από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Άγριος καυγάς στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας για την… «ποδαρίλα» στην Αγία Σοφία

Την ίδια ώρα, ισλαμιστές και φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι διερωτώνται μήπως η απόφαση αυτή επί της ουσίας αποτελεί πολιτικό τέχνασμα που λειτουργεί ως προκάλυμμα για ένα ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο- άρση της λειτουργίας του άλλοτε χριστιανικού ναού, ως τέμενος σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια προσέγγισης της Δύσης.

Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει για το αντίθετο. 

Τι φοβούνται οι Τούρκοι μηχανικοί για τους Τέσσερις μιναρέδες

 αναφέρει ότι “οι μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα καταρρεύσουν σε ένα πιθανό σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μεγέθους 7 Ρίχτερ και άνω”, και όχι φυσικά ο υπόλοιπος ναός που χτίστηκε 1000 και πλέον χρόνια από τους μιναρέδες που έφτιαξαν οι Οθωμανοί.

 

“Στη σημερινή τους κατάσταση, οι 4 μιναρέδες της Αγίας Σοφίας δεν είναι σε θέση να αντέξει έναν πιθανό σεισμό. Το ιστορικό κτίριο πρέπει να προστατεύεται από τον κίνδυνο σεισμού. Είναι ένα θετική εξέλιξη ότι επιτέλους θα υλοποιηθεί το έργο επισκευής και αποκατάστασης.

Οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης ξεκινούν στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπου έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι μιναρέδες του θα καταρρεύσουν σε περίπτωση πιθανού Μεγάλου Σεισμού στον Μαρμαρά.

Στο πλαίσιο των εργασιών που θα γίνουν με μεγάλη προσοχή, εκτός από τους 4 μιναρέδες, θα επισκευαστούν και δύο τάφοι”, αναφέρει Τούρκος ειδικός.

Η είδηση αναφέρει ότι συστάθηκε επιστημονική επιτροπή για τις εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης του ιστορικού λατρευτικού τόπου, ο οποίος χτίστηκε ως χριστιανικός καθεδρικός ναός σε σχέδιο βασιλικής από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' μεταξύ 532 και 537, και ανακοινώθηκε ότι το “τζαμί” θα να είναι ανοιχτός σε λατρεία και επισκέψεις κατά τη διάρκεια των έργων.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δρ.  Oyguç συνέχισε τις προειδοποιήσεις του ως εξής: "Δημιουργήσαμε μια τρισδιάστατη μοντελοποίηση υπολογιστή από τα δεδομένα που ελήφθησαν και σε εικονικά πειράματα σεισμού, διαπιστώσαμε ότι οι μιναρέδες ήταν σε μεγάλο κίνδυνο. Το πρόβλημα στην Αγία Σοφία προέρχεται από τους μιναρέδες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο τρούλος και άλλα μέρη της Αγίας Σοφίας δεν έχουν κίνδυνο και δεν  περιμένουμε να συμβεί αυτό. Ο τρούλος του ιστορικού κτηρίου βρίσκεται σε τέσσερις κολώνες στις άκρες. Δεδομένου ότι κολώνες προστέθηκαν κατά τη διάρκεια του μηχανικού Μιμάρ Σινάν, δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης στο τμήμα του θόλου», τόνισε ο ίδιος.

Για τον σχεδιασμό αυτού του κτηρίου ο Ιουστινιανός προσκάλεσε δύο πολύ σημαντικούς επιστήμονες, οι οποίοι ξεπερνούσαν σε θεωρητική κατάρτιση κατά πολύ τους αρχιμάστορες της εποχής.

Tags
Back to top button